Armatele NATO sunt construite pe principiile militare din perioada Războiului din Coreea, susține fostul șef al armatei ucrainene
Militarii statelor membre NATO continuă să se bazeze pe principii de securitate și arme „moștenite din Războiul din Coreea”, care nu vor fi relevante în războaiele moderne, a declarat, joi, 17 octombrie, Valerii Zalujnîi, fost comandant suprem al armatei Ucrainei și actual ambasador în Regatul Unit, citat de Kyiv Independent.
Valeri Zalujnii, fostul comandant al armatei ucrainene/ FOTO:X
„Nu va fi niciun război după modelul din 1953. Vorbesc despre războiul coreean. Acesta s-a încheiat în vara anului 2023 în Ucraina, când două armate profesioniste de peste un milion de oameni fiecare s-au confruntat pe câmpul de luptă”, a declarat generalul în retragere la Chatham House din Londra.
Când Zalujnîi era la conducerea armatei ucrainene în 2023, armata ucraineană și-a lansat contraofensiva menită să împingă rușii spre Marea Azov pentru a tăia coridorul terestru al Rusiei către Crimeea.
Nereușind să își atingă obiectivele, aceasta s-a limitat la eliberarea câtorva sate din regiunile Zaporojie și Donețk, încetinită semnificativ de câmpurile minate rusești și de lipsa superiorității aeriene și a echipamentelor.
De atunci, saturarea aproape completă a liniei frontului cu drone și alte sisteme fără pilot a continuat să schimbe modul în care se poartă războiul.
Ambasadorul a subliniat, de asemenea, că războiul modern a adus noi tehnologii pe câmpul de luptă, cum ar fi dronele și inteligența artificială.
Zalujnîi a remarcat că este imposibil să se producă rachete, avioane de luptă și portavioane costisitoare la „scara masivă” pe care o necesită războiul modern, ceea ce înseamnă că aceste sisteme vor deveni mai puțin eficiente.
Coreea de Sud și SUA au luptat împotriva Coreei de Nord și Chinei într-un război sângeros în 1950-53, care a dus la o încetare a focului și la o divizare de-a lungul liniei de demarcație care există și astăzi.
Valerii Zalujnîi, fostul comandant șef al armatei Ucrainei și actual ambasador în Marea Britanie, a declarat, într-un discurs la Chatham House, pe 17 octombrie, că este aproape imposibil să scapi de starea de război „prelungit” cu Rusia, potrivit unui Kyiv Independent.
Zalujnîi a reiterat că în 2023, Occidentul nu a oferit Kievului un număr suficient de arme, motiv pentru care Ucraina nu a reușit să obțină „succes semnificativ pentu înfrângerea Rusiei” în timpul contraofensivei .
"În consecință, am ajuns într-o stare de război prelungit. În opinia mea personală, o ieșire din acest război prelungit pare... aproape imposibilă", a spus el.
În noiembrie 2023, revista The Economist a publicat un interviu cu Zalujnîi și un articol de opinie al generalului, în care el a caracterizat starea războiului drept „un impas”.
Comentariul a contrastat cu perspectiva oferită de obicei de președintele Volodimir Zelenski și de administrația sa în comentariile publice și ar fi declanșat o discordie între cei doi.
Zalujnîi a avertizat că războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei se deplasează într-o etapă „pozițională”. Această nouă etapă este caracterizată de „lupte statice și de uzură” care vor permite Rusiei să-și restabilească puterea militară.
Pe tot parcursul anului 2024, Ucraina s-a confruntat cu o situație dificilă în apărarea liniei frontului, în special în regiunea Donețk, unde Rusia și-a concentrat constant potențialul ofensiv.
După retragerea Ucrainei din Vugledar la începutul lunii octombrie, forțele ruse și-au concentrat eforturile împotriva orașelor din regiunea Donețk Pokrovsk , Torețk și Kurahove , unde soldații ucraineni depășiți numeric și în armament pierd încet teren sub presiunea Rusiei.
Sistemul de mobilizare al Ucrainei este împovărat de moștenirea sovietică
Ucraina a trebuit să își schimbe abordarea privind mobilizarea pentru a elimina influențele sovietice, dar este nevoie de mai mult timp pentru o reformă adecvată, a declarat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Valerii Zalujnîi.
„Din păcate, nu avem luxul timpului, așa că trebuie să recurgem la anumite limitări. Într-o societate democratică, toate acestea sunt percepute ca fiind foarte controversate”, a declarat fostul comandant suprem al Ucrainei într-un discurs susținut la Chatham House din Londra.
Ucraina a adoptat o legislație actualizată privind mobilizarea în această primăvară, într-un efort de a-și reface rândurile militare, în condițiile în care războiul total cu Rusia durează de peste doi ani și jumătate.
Răspunzând la o întrebare din partea Kyiv Independent privind planurile interne ucrainene din timpul mandatului militar al lui Zalujnîi și punerea lor în aplicare, ambasadorul a recunoscut că Ucraina a făcut o serie de greșeli care datează de mulți ani.
„Pe măsură ce ne schimbăm țara, mentalitatea... (și ne) ordonăm țara pe o bază democratică, a trebuit să ne schimbăm și abordarea față de mobilizare”, a remarcat Zalujnîi. Generalul în retragere a spus că sistemul de mobilizare este încă influențat de moștenirea sovietică și „de fapt datează încă din vremea lui Petru cel Mare”.
„Vom putea schimba acest lucru doar atunci când vom avea suficient timp... pentru a crește o întreagă generație care, fără nicio intervenție din partea statului, va lua armele și va merge să-și apere casa”.
Sursa: adevarul.ro