Armatele lumii. Pe ce loc e România și cum se schimbă configurația forțelor în Europa după Brexit
România țintește mai sus în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii. Țara noastră a urcat în clasament față de anul trecut și a ajuns pe locul 39, arată raportul anual Global Firepower .
Armata românească dispune de 70.000 de militari activi și 50.000 de rezerviști.
Forțele terestre au 943 de tancuri și 1.369 de blindate, iar cele aeriene – 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere.
Forța navală a României este compusă din 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare.
Situația armatelor în UE, după Brexit
Topul Global Firepower arată că, în prezent, statul român este a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO.
La nivel european, o evoluție interesantă este că Italia a depășit Germania în acest clasament, iar după Brexit, statul italian a devenit a doua putere militară a Uniunii Europene, după Franța.
La nivel mondial, Italia se situează pe poziția a 12-a, iar Germania – pe a 13-a.
Podiumul clasamentului la nivel mondial
Podiumul clasamentului mondial Global Firepower a rămas neschimbat, fiind ocupat, în ordine, de Statele Unite, Rusia și China.
De cealaltă parte, cheltuielile militare mondiale au înregistrat în 2019 cea mai mare creştere din ultimii zece ani. Este efectul unei rivalităţi tot mai mari între marile puteri şi a cursei pentru noile tehnologii.
Cele mai mari două bugete militare mondiale rămân în Statele Unite și China, cu 685 de miliarde de dolari, respectiv 181. Ambele state au înregistrat o creștere semnificativă anul trecut, de 6,6 procente fiecare, relatează Digi24.ro .
Și în Europa, cheltuielile au crescut cu 4,2%, în special pe fondul îngrijorărilor legate de Rusia.