Armata SUA și 8 state aliate au efectuat marți primul TEST al sistemului ANTIRACHETĂ în Europa/VIDEO

Armata SUA și 8 state aliate au efectuat marți primul TEST al sistemului ANTIRACHETĂ în Europa/VIDEO

Armata Statelor Unite si alte 8 tari aliate au efectuat marti un test al sistemului antiracheta in Europa, colaborand pentru a intercepta simultan false rachete pe coasta Scotiei, a anuntat armata americana, adaugand ca testul este o importanta prima demonstratie a sistemului antiracheta in Europa, scrie Reuters. Fortele Navale ale Statelor Unite au precizat ca in cadrul testului efectuat marti, un interceptor ghidat Standard Missile-3 Block IA, construit de Raytheon Co, a fost lansat in premiera dintr-un poligon din afara SUA, iar o racheta balistica a fost interceptata pentru prima data in Europa.

Tarile ale caror nave au luat parte la test sunt Statele Unite, Australia, Canada, Franta, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania si Marea Britanie.

Statele Unite anuntasera de saptamana trecuta ca urmeaza sa efectueze, inoss, nava Aegis a Fortelor navale americane. cursul lunii octombrie, in largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificand sisteme de tip SM-3, similare cu cele care vor fi instalate in Romania, potrivit Flotei a VI-a americane.

In cadrul testului, o nava olandeza a urmarit tinta si a transmis date catre USS R

"Acest exercitiu demonstreaza angajamentul Statelor Unite in apararea Europei prin navele Aegis si unitatea nostra din Romania, precum si profesionalismul marinarilor aliati", a declarat amiralul Mark Ferguson, comandantul Fortelor Navale ale SUA pentru Europa si Africa.

Statele Unite anuntasera ca patru nave americane si opt din alte tari vor participa la sfarsitul lunii octombrie la manevre militare organizate in Oceanul Atlantic, iar o racheta balistica urma sa fie lansata dintr-un poligon militar situat in Arhipelagul britanic Hebridele Exterioare. Obuzul balistic urma sa fie interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim, mai preciza armata SUA.

Un sistem terestru SM-3 va fi instalat in baza antiracheta de la Deveselu, din judetul Olt.

Departamentul american al Apararii a anuntat in 2014 ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare. Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul declarat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.



populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...