Armata SUA, luată în vizor de republicani din cauza accentului pe politicile „woke”
Când armata americană a lansat un spot cu povestea unei femei soldat crescută de două mame, liberalii l-au perceput drept expresia unei conduceri militare care se simte bine în propria piele și consolidată de diversitatea din rândurile sale, relatează AFP.
Armata SUA promovează diversitatea în rândurile sale FOTO ARHIVĂ
Dar conservatorii s-au crispat în fața a ceea ce ei percep ca fiind o forță de luptă „woke” slăbită de generali lipsiți de vigoare cu o agendă politică liberală și înclinați compulsiv spre a se arăta virtuoși în detrimentul pregătirii pentru luptă.
„Sfinte Sisoe”, a reacționat senatorul american Ted Cruz pe Twitter, după ce a repostat un clip al armatei ruse – în care un militar rus „macho” cu capul ras și musculos face flotări și trage cu arma – punându-l în contrast cu spotul armatei SUA, difuzat în 2021.
„Poate că o armată „woke”, emasculată nu este cea mai bună idee”, s-a aventurat să concluzioneze Cruz, înainte de a ataca democrații și mass-media pentru că încearcă să transforme trupele americane „în fătălăi”.
Texanul în vârstă de 52 de ani, care a respins, de asemenea, propunerile de a permite femeilor să servească în roluri de luptă ca fiind „nebunești”, nu este singurul care reacționează astfel.
Semnalul de alarmă cu privire la „wokeness” în armată i-a galvanizat pe extremiștii de dreapta nostalgici după o epocă de dinainte ca viața publică să fie deturnată, așa cum o consideră ei, de progresiștii autoritari care încearcă să impună valorile de stânga americanilor, notează AFP.
Legislatorii republicani care au preluat anul acesta controlul Camerei Reprezentanților au intrat într-o confruntare cu liderii Pentagonului pe care îi acuză că se concentrează mai mult decât e cazul pe diversitate, echitate și incluziune.
Educația privind justiția rasială și obsesia pentru schimbările climatice au făcut ca trupele să se înmoaie, se plâng ei, determinând o scădere a numărului de noi recruți care s-a agravat sub președintele Joe Biden.
Această desconsiderare față de conducerea militară s-a infiltrat în rândurile republicanilor de la alegerea lui Donald Trump, care a ținut mai multe discursuri de când a părăsit funcția de președinte, criticând generalii „slabi și ineficienți”, mai preocupați de corectitudinea politică decât de „lupta împotriva dușmanilor lor”.
Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, principalul rival al lui Trump pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024, a afirmat că „China se amuză” în fața presupusei fixații pe pronumele de gen în conducerea militară a SUA.
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a intrat anul trecut într-o dispută în Camera Reprezentanților, după ce un congresman de extremă dreapta l-a acuzat pe fostul general cu patru stele că a permis Pentagonului să „îmbrățișeze socialismul” prin „antrenamentul obligatoriu în privința pronumelor”.
Exemplele acestui tip de critici sunt numeroase și dăunează securității SUA, a apreciat analistul politic Risa Brooks, argumentând că atacurile sunt adesea extrem de vagi sau se bazează pe fapte care se dovedesc a fi neadevărate.
„Ele subminează coeziunea internă a armatei, politizează supravegherea și distrag atenția Congresului și a poporului american de la probleme serioase de securitate națională - toate acestea în timp ce abordează o problemă care este slab definită și în mare parte nefondată”, a scris profesorul de la Universitatea Marquette într-un comentariu recent.
„Cei care au înțeles de mult timp aceste atacuri drept ceea ce sunt - mai mult partizanat teatral decât critici substanțiale ale unor probleme reale - ar trebui să facă mai mult pentru a le contracara în mod eficient”, a subliniat el.
Principalul eveniment care a agitat Washingtonul în această săptămână a fost bugetul Pentagonului, adoptat cu sprijin transpartinic în fiecare an de la începutul anilor 1960, de obicei fără prea multă dramă.
Cu toate acestea, sub noua sa conducere republicană, Camera puternic divizată se folosește de puterea pe care o are asupra baierelor pungii pentru a pune lupa asupra „wokeismului” din armată și a forța schimbări ale politicii.
Deputații au dezbătut zeci de amendamente la bugetul de apărare în valoare de 886 de miliarde în ceea ce privește cheltuielile pe problemele ce țin de așa-numitul "război cultural", de la politica privind avortul, vaccinurile Covid-19 și diversitatea rasială, până la tratamentul medical al trupelor transsexuale.
Există propuneri pentru a bloca sau reduce ajutorul militar acordat Ucrainei, pentru a pune capăt procesului eliminării numelor confederate de pe baze și pentru a sfida edictele privind clima de la Casa Albă, precum și altele care nu au nicio legătură cu forțele armate.
Politici „woke”
Președintele Joe Biden se confruntă cu acuzații cum că pregătirea pentru luptă a armatei americane a avut de suferit sub mandatul său din cauza accentului pus pe politici „woke”, cum ar fi instruirea în domeniul diversității, acuzație pe care administrația sa o neagă vehement
Proiectul de lege nu are șanse să treacă de Senatul condus de democrați în forma propusă de conservatori, dar va fi nevoie de un compromis pentru ca totuși un pachet să ajungă pe biroul lui Biden pentru a menține finanțarea armatei.
Între timp, șefii militari, în mod normal stoici, au început să riposteze, cerându-le unor ofițeri de top înarmați cu fapte concrete să respingă unele dintre cele mai politice atacuri care îi vizează.
Sergentul major Michael Grinston a declarat în martie în fața legislatorilor republicani că doar o fracțiune din orele pe care armata le dedică instruirii sunt dedicate egalității.
„Există o singură oră dedicată egalității de șanse în cadrul instruirii de bază și 92 de ore de pregătire pentru tragerea cu pușca”, a spus el.
Sergentul-major principal JoAnne Bass a fost întrebată recent despre "antrenamentul în domeniul pronumelor" în Forțele Aeriene și a trebuit să explice că nu există așa ceva.
Comandantul general al Corpului de Infanterie Marină, David Berger, a declarat într-un forum public în decembrie că „wokeismul” nu reprezintă o preocupare serioasă în rândul militarilor de rând.
„Eu nu îl văd. Nu îl aud. Nu se vorbește despre asta”, a declarat el la Forumul Național de Apărare Reagan.
Sursa: adevarul.ro