Armata siriană a eliberat fortăreața din Palmira de sub ocupația Statului Islamic

Armata siriană a eliberat fortăreața din Palmira de sub ocupația Statului Islamic

Armata siriană a reușit vineri să elibereze fortăreața din Palmira, care domină orașul antic, de sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a anunțat o sursă militară citată de televiziunea oficială, potrivit AFP.

"Forțele noastre, în coordonare cu (milițiile) Forțelor de Apărare Națională, au preluat controlul asupra vechii fortărețe din Palmira, după ce au provocat mari pierderi teroriștilor Daech" (acronimul arab al SI), a precizat această sursă militară.

Statul Islamic a ocupat fortăreața la 23 mai 2015 și și-a înălțat acolo drapelul. De atunci, jihadiștii controlau orașul Palmira și ruinele acestuia.

Fortăreața a fost construită de mameluci în secolul al 13-lea pe colina de lângă ruinele antice. Acest monument islamic a luat apoi denumirea de Fakhredine, numele emirului druzilor care controla orașul în secolul al 16-lea.

Fortăreața și ruinele antice din Palmira sunt incluse în Patrimoniul Mondial al Umanității UNESCO.

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a salutat joi într-un comunicat ofensiva desfășurată de armata siriană pentru a încerca să elibereze orașul istoric Palmira de sub ocupația Statului Islamic, care a distrus acolo numeroase vestigii.

"În ultimul an, devastarea orașului Palmira a fost simbolul purificării culturale care lovește Orientul Mijlociu", a subliniat Irina Bokova, care a "salutat" preluarea controlului asupra sitului arheologic Palmira, "oraș martir înscris în patrimoniul mondial al UNESCO".

Această bătălie este capitală pentru regimul sirian întrucât recucerirea Palmirei i-ar permite să preia controlul asupra deșertului sirian și să ajungă mai la est spre frontiera cu Irakul, controlată de jihadiști.

De când a ocupat vechiul oraș, Statul Islamic a distrus mai multe comori arheologice precum celebrul Arc de Triumf, templele Bel și Baalshamin sau turnurile funerare, toate simboluri ale înfloririi acestui oraș în primele secole d.Ch.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”