Armata sârbă rămâne în stare de aleră maximă din cauza tensiunilor de la frontiera cu Kosovo
Armata sârbă va rămâne în „stare de alertă maximă în apropierea graniţei cu Kosovo, a anunţat sâmbătă biroul preşedintelui sârb, la o zi după ce au izbucnit ciocniri între sârbi şi poliţia kosovară în trei localităţi majoritar sârbe.
Armata sârbă este în alertă maximă FOTO Profimedia
Forţele de poliţie kosovare au dispersat vineri cu gaze lacrimogene sârbi care doreau să-i împiedice pe primarii albanezi, aleşi în aprilie în cadrul unor alegeri controversate, să-şi preia funcţia în trei municipalităţi cu majoritate sârbă din nordul Kosovo.
Tensiunile sunt recurente în această parte a fostei provincii sârbe a cărei independenţă, proclamată în 2008, nu a fost recunoscută de Belgrad, ceea ce îi încurajează pe sârbii care trăiesc în Kosovo să conteste guvernul local.
Aproximativ 120.000 de sârbi trăiesc în Kosovo, care are o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în proporţie covârşitoare albanezi.
Alertă maximă
În urma acestor incidente, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a ordonat vineri armatei să fie în stare de alertă maximă şi să se „deplaseze” în direcţia frontierei cu Kosovo.
Sâmbătă dimineaţă el a prezidat o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională care a adoptat un plan de „activităţi de securitate (...) menite să consolideze capacităţile de apărare ale Serbiei”, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, adăugând că „forţele armate ale Serbiei rămân, până la noi notificări, în stare de alertă maximă”.
Armata sârbă a fost plasată în alertă maximă de mai multe ori în ultimii ani, în situaţii similare.
Cu toate acestea, forţele speciale kosovare, care au permis noilor primari să intre în birouri vineri, au rămas pe poziţii sâmbătă, în apropierea clădirilor municipale din Zvecan, Leposlavic şi Zubin Potok, arată surse citate de Agerpres.
Aceşti edili au fost aleşi în alegerile organizate de autorităţile kosovare pe 23 aprilie, alegeri boicotate de sârbi.
Îngrijorări la nivel internațional
Statele Unite, Franţa, Regatul Unit, Italia şi Germania au cerut autorităţilor kosovare vineri, într-un comunicat, să anuleze imediat decizia de a-şi desfăşura forţele speciale, adăugând că sunt, de asemenea, îngrijorate de decizia Serbiei de a ridica nivelul de pregătire al forţelor sale armate.
NATO a cerut sâmbătă instituţiilor din Kosovo să detensioneze imediat situaţia şi tuturor părţilor să rezolve situaţia prin dialog, a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu.
Într-o declaraţie care nu lasă de înţeles că va da înapoi, premierul kosovar Albin Kurti a declarat sâmbătă că autorităţile de la Pristina au înţeles îngrijorările partenerilor l or internaţionali, dar că „orice altă opţiune ar echivala cu neîndeplinirea obligaţiilor constituţionale”.
„Îi invit pe toţi, în special pe cetăţenii sârbi din Kosovo, să coopereze cu noii primari şi cu cabinetele acestora, care vor fi multietnice, multiculturale, multilingve”, a scris Kurti pe Facebook.
Sursa: adevarul.ro