Armata rusă și-a activat aviația pe fondul contraofensivei: Avantaje și dezavantaje remarcate de experți militari
Forțele Aeriene ale Rusiei și-au intensificat zborurile tactice în ultimele două săptămâni, operând mai ales în sudul Ucrainei. Aceste activități survin pe fondul reluării acțiunilor ofensive ale armatei ucrainene, afirmă Ministerul britanic al Apărării într-un nou raport asupra evoluției războiului din țara vecină.
Avion Su-25 FOTO Shutterstock
Potrivit raportului, care se bazează pe informații culese de serviciile secrete britanice, piloții militari ruși implicați în aceste zboruri încearcă să acopere trupele de la sol, dar nu se apropie de ținte.
Totuși, remarcă Ministerul britanic al Apărării, activitatea aeriană a invadatorilor ruși este mai redusă decât la începutul războiului la scară largă în Ucraina.
Armata ucraineană anunță progrese pe câmpul de luptă, precizând luni seara că a avansase în ultimele 24 de ore cu 250 de metri spre Bahmut, în zona din apropierea lacului de acumulare Berhivka, 200 de metri spre Torețk, în regiunea Donețk, și între 500 și 1.000 de metri în regiunea Zaporojie, cu direcția spre Berdiansk, un oraș situat pe malul Mării Azov. Armata ucraineană a eliberat în ultimele zile șapte localități din regiunile Donețk și Zaporojie.
Întăriri pe aerodromul din Berdiansk
În timp ce se confruntă cu probleme la sol, rușii încearcă să răspundă pe cale aeriană. Potrivit unei investigații realizate de redacția „Shemî”, afiliată ediției ucrainene a RFE/RL, armata rusă a transferat recent 20 de elicoptere militare pe aerodromul din Berdiansk.
Potrivit unor imagini din satelit culese de Planet Labs, cel puțin 27 de elicoptere militare rusești se aflau luni pe aerodromul din Berdiansk, cu 20 mai multe decât pe 31 mai.
Analizând imaginile, doi exerți în aviație au identificat cinci eliptere Ka-52, nouă Mi-8 sau Mi-24 și 13 K-29.
„Majoritatea acestor elicoptere ar trebui să ofere sprijin forțelor terestre ruse și să întărească protecția în fața contraofensivei forțelor armate ale Ucrainei. Mi-8-urile pot fi folosite pentru evacuare, dar mai degrabă pentru transferuri de personal operațional sau echipamente militare mai aproape de câmpul de luptă”, a declarat Anatoli Hrapcinski.
Celălalt expert consultat, Mihail Jirohov, a subliniat la rândul său că imaginile culese de Planet Labs sugerează că aerodromul din Berdiansk a devenit un punct operațional pentru desfășurarea unităților de aviație din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014.
Jirohov consideră că aceste elicoptere pot fi folosite de ruși pentru operațiuni de evacuare a răniților și transferuri de soldați și echipamente.
Aviația rusă, un obstacol pentru contraofensivă
În opinia analistului militar britanic Sean Bell, Forțele Aeriene ale Rusiei sunt un obstacol important în calea contraofensivei ucrainene.
Într-un interviu acordat pentru Sky News, Bell a remarcat la rândul său că aviația militară rusă a devenit brusc foarte activă, în condițiile în care în ultimele luni a fost pasivă și chiar „ostentativ absentă”.
Expertul militar britanic notează că armatele occidentale își asigură mereu un avantaj aerian înainte de a lansa o operațiune la sol. Dar Ucraina nu dispune de un astfel de „lux”, subliniază el.
„Este o sarcină foarte complexă și riscantă”, a declarat Sean Bell, referindu-se la contraofensiva ucraineană.
În opinia sa, comandamentul rus este preocupat acum să provoace cât mai multe pierderi armatei ucrainene.
Cu toate acestea, expertul britanic notează că există un factor care joacă de partea Ucrainei, și anume că aviația militară rusă nu are abilitățile necesare pentru a oferi sprijin aerian apropiat forțelor sale terestre.
Prin urmare, Bell consideră că eventualele livrări de avioane de atac Ucrainei nu i-a ameliora situația, mai ales că, în opinia sa, armata ucraineană ar avea nevoie de câțiva ani pentru a crea o forță aeriană cu adevărat capabilă să contracareze aviația inamică.
Partenerii Ucrainei se reunesc joi la baza Ramstein din Germania. Înainte de reuniune, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că s-ar putea ajunge la configurarea unei „coaliții aeriene”.
Sursa: adevarul.ro