Armata rusă face prăpăd în nordul Ucrainei

Armata rusă face prăpăd în nordul Ucrainei

Forțele ruse au luat cu asalt regiunea ucraineană Sumî. Potrivit Kievului, armata ucraineană a doborât 17 dintre 22 de drone şi şapte rachete lansate în zonă de trupele Moscovei.

Soldați ucraineni pe frontul Marinka FOTO Profimedia

Atacuri aeriene ruse în regiune- ocupată în parte la începutul invaziei - s-au intensificat în ultimele săptămâni, în timp ce armata rusă exercită presiuni asupra trupelor ucrainene în est, unde a cucerit mai multe localităţi - inclusiv oraşul-fortăreaţă Avdiivka - începând de la jumătatea lui februarie. ”În ultimele zile, numărul alertelor aeriene a crescut în mod considerabil în regiunea Sumî şi a ajuns la 40 de alerte pe zi, poate mai multe”, declarat sâmbătă la televiziune guvernatorul acestui teritoriu, Volodimir Artiuh.

Două persoane au fost ucise într-un atac direct asupra unei case, un tânăr în vârstă de 17 ani şi un bărbat. Ei au murit din cauza rănilor înainte să sosească salvatori”, a anunţat pe Telegram guvernatorul Viaceslav Gladkov.

Bombardamentul a avut loc în satul Nikolskoie şi s-a soldat şi cu patru răniţi, precizează el.

În noaptea de duminică spre luni, Rusia a tras cinci rachete de tip S-300/S-400 în regiunea Harkov (est), două rachete de croazieră de tip Kh-59 în regiunea Sumî (nord-est) şi 22 de drone explozive de tip Shahed, anunţă pe Telegram Forţele Aeriene ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că forțele sale au cucerit satul Orlivka din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, la 9,5 kilometri de orașul Avdiivka, controlat de Rusia.

Statul Major General ucrainean declarase anterior, marți dimineață, că forțele sale au respins nouă atacuri ale armatei ruse în apropiere de Orlivka.

Pierderi grele

Un soldat ucrainean care luptă lângă linia frontului de nord a țării a descris luptele ca fiind „groaznice” și a spus că după bombardamentele rușilor, trupele ucrainene pierd atât de mulți oameni și sunt atât de multe cadavre, că nici nu pot fi recuperate.

Soldatul ucrainean, numit Lemur de publicația „ Times of London“, a declarat că soldații ucraineni abia pot ține linia frontului și că nu pot avansa în zona unde luptă el.

Lupta e „al naibii de îngrozitoare” și „abia putem ține linia”, a spus soldatul, scrie Business Insider. Lemur luptă la Kupiansk, în regiunea Harkov din Ucraina, într-o zonă unde rușii au înregistrat câștiguri marginale în ultimele zile, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Un factor major în ofensiva rusă actuală îl reprezintă bombele ghidate cu planare pe care trupele Moscovei le-au folosit intens în ultimele trei luni. Acestea sunt bombe din epoca sovietică cărăra li s-au adăugat sisteme de ghidare și aripi care permit lovituri la distanță mare.

Începând de luna trecută, Rusia le folosește intens în jurul a trei puncte ale frontului: Kupiansk, orașul de est Bahmut și Robotîne, un sat strategic din sud-est, a raportat Kyiv Post.

Lansate de la distanță din avioane și apoi ghidate spre țintă, greu de detectat de radar și cu un timp scurt de zbor, aceste bombe sunt dificil de reperat și de doborât pentru sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei, deja în dificultate. Bombele ghidate cu planare au contribuit la cucerirea orașului Avdiivka de către Rusia la mijlocul lunii februarie – singurul succes major din ultimele luni -, impactul lor acolo fiind descris ca fiind „devastator”.

Maksim Jorin, soldat din Brigada 3 Separată de Asalt a Ucrainei, a scris într-o postare pe canalul spu de Telegram în timpul acelei bătălii că bombele „distrug complet orice poziție”.

„Toate clădirile și structurile se transformă pur și simplu într-o groapă după ce una cade acolo”, a spus el.

În încercarea de a respinge forțele ruse, Ucraina și-a întărit propriile linii defensive. În Kupiansk, luptele de pe linia frontului sunt susținute de trei kilometri de tranșee, dinți de dragon și câmpuri de mine, care însă nu prezintă o barieră pentru bombele ghidate cu planare. Analistul militar Mikola Bielieskov, de la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev, a declarat pentru „The Washington Post“, că rachetele aer-aer modificate ale F-16 ar putea ajuta Ucraina să contracareze această amenințare din partea Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...