Armata rusă dă semne de epuizare în regiunea Donbas, potrivit unui expert militar

Armata rusă dă semne de epuizare în regiunea Donbas, potrivit unui expert militar

Armata rusă dă unele semne de epuizare în regiunea Donbas, a apreciat expertul militar Serhii Hrabski într-un interviu acordat pe 15 august Radio NV, relatează New Voice of Ukraine.

Forțe rusești pe frontul din Donețk FOTO EPA-EFE

Forțe rusești pe frontul din Donețk FOTO EPA-EFE

„Ne putem raporta la statistici matematice. Dacă anterior erau 120, 130, chiar 150 de încleștări [pe zi], acum acest număr a scăzut la 100, 104, 105. Deși nu este mult”, a explicat Hrabski.

Expertul militar a atras atenția și asupra faptului că pauzele tactice pe frontul din Donbas au devenit mai lungi.

„Adică, în pofida faptului că sunt prezenți o mulțime de inamici (trupe), au nevoie de mai mult timp pentru a se regrupa, a reorganiza unitățile de asalt și a le lansa înapoi în luptă”, a explicat el.

„Și acest lucru sugerează (o presupunere foarte prudentă) că inamicul, încet-încet, își epuizează forțele, deoarece nu poate împinge înainte.”

Expertul a mai remarcat că acțiuni „supra-active” în apropiere de Ceasiv Iar s-au raportat „de ceva timp”, deși acolo luptele continuă.

„Inamicul nu a atins obiectivul unei străpungeri astăzi”, a subliniat el.

„Pot face asta? Firește că se poate. Dar cel puțin în 15 august nu atinseră obiectivul de a ajunge la drumul între Pokrovsk și Kostiantinivka. Inamicul continuă să facă presiune acolo unde încă mai poate pune presiune. Iar acest fapt poate pune unele provocări serioase în viitor; totuși, deja se poate vedea au rămas serios în urmă în ceea ce privește calendarul și ritmul de avansare. Își poate permite presiune frontală în zona Niu Iork-ului, în zona Toretsk și să avanseze. Poate parțial. Dar vedem că ritmul în care înaintează în această etapă a operațiunii este nesatisfăcător”, a spus el.

Situația pe frontul din regiunea Donețk

Wall Street Journal (WSJ) relata joi că situația de pe frontul de est – în special lângă Krasnohorivka, Ceasiv Iar și în alte părți ale Donbasului – rămâne extrem de dificilă pentru forțele armate ucrainene.

În această vară, trupele ruse câștigă teren mai rapid decât oricând din primele săptămâni de război, a scris WSJ. Potrivit ofițerilor ucraineni, cea mai mare problemă de pe frontul de est este lipsa forței de luptă.

Șeful administrației districtului Pokrovsk, Volodimir Zamotayev, a declarat pe 16 august că trupele ruse se află la 10,5 km de Pokrovsk. Șeful interimar al administrației militare a orașului Mirnohrad, Iuri Tretiak, a anunțat că armata rusă se află la 6 kilometri de așezare. Oficialii au cerut locuitorilor să se evacueze.

În raportul lor din 15 august, analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), au apreciat că trupele ruse mențin o rată relativ ridicată de avans în regiunea Donețk, în special la est de Pokrovsk. Imaginile geolocalizate publicate pe 14 și 15 august au indicat faptul că forțele ruse au avansat recent la est de Pokrovsk, în vecinătatea Hrodivka și la sud-est de Pokrovsk, în vecinătatea Mikolaivka, Jelanne și Orlivka. În plus, ISW consideră că forțele ruse au capturat probabil Orlivka și Jelanne.

Rusia a început să mute unele unități din Ucraina pentru a răspunde situației din regiunea Kursk. Totuși, tipurile de unități pe care rușii le redistribuie, precum și locațiile din care sunt transferate, sunt un indicator puternic că comandamentul militar rus acordă prioritate operațiunilor ofensive în desfășurare în estul Ucrainei, scrie ISW.

Ucrainenii și rușii se încleștează pe două fronturi, ceea ce creează o dilemă pentru ambele

Ucraina mizează pe faptul că poate face față presiunii asupra resurselor angajate în incursiunea din Kursk fără a sacrifica regiunea Donețk. De partea cealaltă, Rusia consideră că poate opri incursiunea fără a fi nevoită să relaxeze presiunea asupra apărării ucrainene.

Un oficial american a declarat sub rezerva anonimatului că rușii nu au desfășurat încă un număr semnificativ de trupe departe de teritoriile ucrainene ocupate pentru a încerca să respingă operațiunea ucraineană. Dar oficialii americani cred că o astfel de redistribuire sau o sporire a forțelor ruse din altă parte este inevitabilă și probabil că acestea vor avea capacitatea să respingă forțele ucrainene, a spus oficialul.

După haosul și dezorganizarea inițială, forțele ruse au fost desfășurate în forță în regiunea de frontieră a Rusiei, probabil din altă parte de-a lungul liniei de contact, a scris Ministerul britanic al Apărării pe X.

Mai mult ca sigur, aceste elemente nu provin din axa prioritară din estul Ucrainei, unde rușii își mențin ritmul ofensiv relativ ridicat, în special în jurul țintei lor principale, regiunea Donețk, se arată în evaluarea analiștilor serviciilor britanice de informații.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ungaria a început provocările? / Oficios ungar, atac dur la adresa statului român dar și la liderii „lași” ai UDMR

2 Ești român? / Citește acest text al profesorului Dan Ungureanu!

3 „Aceasta e mutarea de șah” / Lovitura genială a ucrainenilor care îi poate sili pe ruși să ceară pace

4 VIDEO Pe asta cu corvetele ați văzut-o?

5 VIDEO „Păpușul” lui Putin tremură? / „Am putea pierde”