Armata rusă atacă frecvent o bază aeriană din Ucraina pentru a îngreuna primirea avioanelor F-16 din Occident

Armata rusă atacă frecvent o bază aeriană din Ucraina pentru a îngreuna primirea avioanelor F-16 din Occident

Ucraina urmează să primească primele avioane F-16 în această lună și, deși Kievul nu a precizat unde vor fi amplasate aeronavele, armata rusă atacă aerodromurile pe care crede că vor ajunge, scrie, marți, Reuters .

Elicopter rusesc în misiune în Ucraina. FOTO arhivă Profimedia

Elicopter rusesc în misiune în Ucraina. FOTO arhivă Profimedia

Explozii au fost auzite la Starokostiantiniv în timp ce apărarea aeriană ucraineană a respins un atac rusesc asupra acestui mic oraș din vestul Ucrainei, unde se află o bază aeriană importantă și o țintă frecventă a loviturilor Moscovei. La câteva ore după atac, străzile din Starokostiantiniv au revenit la o aparență de normalitate. Locuitorii orașului s-au obișnuit cu bombardamentele.

Atacul de joi, 27, iunie, le-a reamintit ucrainenilor de provocările cu care se confruntă Kievul pe măsură ce își reconstruiește forțele aeriene epuizate și se pregătește să desfășoară primele avioane F-16, pe care Rusia e hotărâtă să le doboare la sol sau să le distrugă.

Moscova a declarat, după atacul asupra Starokostiantiniv de joia trecută, că a vizat aerodromuri despre care credea că găzdui aceste aeronave.

Baza aeriană a fost atacată frecvent încă din primele zile ale invaziei Rusiei din februarie 2022, inclusiv de drone și rachete hipersonice.

Poreclit Starkon, acest avanpost militar istoric numără 30 000 de persoane. Oamenii au învățat să se adapteze la pericolul constant.

Potrivit unui purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, loviturile rusești au prezentat „anumite dificultăți”, dar nu vor submina livrarea de F-16 sau utilizarea lor în luptă.

Marți, Ministerul rus al Apărării a declarat că a distrus cinci avioane de luptă ucrainene SU-27 la aerodromul Mirgorod din regiunea Poltava, însă Ucraina a declarat că afirmația a fost exagerată.

Rușii vizează pistele și facilitățile de depozitare

Analiștii militari sunt de părere că rușii au vizat infrastructura bazei aeriene, cum ar fi pistele și facilitățile de depozitare, pentru a face mai dificilă aducerea în aer a avioanelor F-16 și, iar atunci când acestea vor ajunge, vor viza și aeronavele occidentale.

Pentru că are puține muniții de apărare aeriană, armata ucraineană va fi probabil forțată să mute avioanele F-16 pe care le va primi în jurul aerodromurilor, a declarat Justin Bronk, de la Royal United Services Institute.

„Orice acoperire de apărare aeriană terestră poate fi saturată dacă rușii au suficientă grijă să tragă suficiente rachete asupra unei ținte", a explicat acesta, potrivit Reuters .

Amintim că primele avioane de vânătoare olandeze F-16 vor pleca în curând în Ucraina. Licența necesară pentru a exporta avioanele de luptă a fost deja eliberată, a declarat ministrul olandez al apărării, Kaisa Ollongren, Camerei Reprezentanților, potrivit De Telegraaf .

Țările de Jos au predat 24 de avioane de luptă F-16 ucrainenilor, care au nevoie disperată de aceste avioane pentru a se apăra de atacurile aeriene rusești. Data exactă la care pleca avioanele de luptă în Ucraina este încă un secret”, a spus Ollongren.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii