Armata Română se dotează cu tancuri moderne. Ce modele ar putea alege VIDEO

Armata Română se dotează cu tancuri moderne. Ce modele ar putea alege VIDEO

MApN se pregătește să lanseze anul viitor programul de dotare cu tancuri moderne, iar experții susțin că contractul „se joacă” între modelul american Abrams și cel german Leopard 2.

Tragere a unui tanc M1A2 FOTO Staff Sgt. Keith Anderson/1st Armored Brigade Combat Team

Tragere a unui tanc M1A2 FOTO Staff Sgt. Keith Anderson/1st Armored Brigade Combat Team

Anul 2023 ar putea fi unul în care se va decide ce tancuri se vor achiziționa pentru Ministerul Apărării Naționale (MApN), capitol la care militarii români nu stau tocmai bine. Despre acest program de dotare s-a mai discutat în trecut, dar nu s-a făcut nimic concret cu toate că războiul din Ucraina a dovedit că tancurile pot fi în continuare foarte folositoare pe front, iar nevoile Armatei Române în acest domeniu sunt de-a dreptul stringente.

Concret, militarii români se bazează, în prezent, pe aproximativ 50 de tancuri relativ moderne TR-85M1 „Bizonul”. În rest, mai există peste 100 astfel de blindate model TR-85 (replica românească a bătrânului T-55) și, mai grav, cam tot atâtea tancuri sovietice T-55. La un moment dat, problema a fost pusă pe tapet de responsabilii MApN și chiar s-a discutat de achiziționarea de tancuri germane Leopard 2 , însă programul de înzestrare nu a fost demarat. Acum se pare că situația s-a schimbat. „Există în programul pe termen mediu și lung al Armatei României și un program de înzestrare cu tancuri. Va veni și rândul lor. Nu pot intra în detalii, programul este în analiză și în fundamentare și va intra în anul următor”, a declarat recent generalul Constantin Spînu.

Forța de lovire americană

Pe piață există câteva modele de tancuri care au chiar și experiență de luptă acumulată în conflicte precum cele din Irak sau Afganistan. Concret, în primul rând, militarii români ar putea avea în vedere modelul american Abrams M1A2 SEPv3 furnizat de General Dynamics, companie americană care acum produce în România, la Uzina Mecanică București (UMB), blindatele Piranha 5 pentru Armata României.

Responsabilii General Dynamics au sesizat nevoile MApN și, la Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2022 – cea mai mare expoziție de tehnică militară din Europa de Est –, standul companiei americane era dominat cu imagini cu tancul american Abrams și mesaje care-l promovau ca o variantă de dotare posibilă pentru România. Abrams este un tanc principal de luptă din generaţia a treia, iar printre caracteristicile notabile ale acestuia se pot menţiona utilizarea unei puternice turbine cu gaz, adoptarea unui blindaj compozit sofisticat şi depozitarea muniţiei într-un compartiment separat de cel al echipajului, pentru o protecţie superioară a tanchiştilor.

În timp, tancul american de 61,3 tone s-a dovedit de neoprit în teatrele de război. Printre ultimele lupte la care au participat aceste tancuri moderne au fost cele desfăşurate în Războiul din Golf, când doar câteva dintre acestea au fost deteriorate şi niciunul nu a fost distrus.

Experții militari consideră tancul Abrams ca fiind unul extrem de eficient și este operat de țări precum SUA, Egipt, Kuwait, Arabia Saudită, Australia și, mai nou, Polonia. Concret, Ministrul Apărării al Poloniei a semnat pe 5 aprilie, după începerea războiului din Ucraina, un contract pentru achiziţionarea a 250 de astfel de blindate de luptă, în versiunea lor modernizată, pentru o sumă totală de 4,74 miliarde de dolari. Potrivit presei poloneze, este vorba de 250 de tancuri Abrams în versiunea M1A2 SEPv3, de 26 de tancuri de depanare M882 şi de 17 poduri de asalt M1110. Primele tancuri au ajuns în Polonia chiar de anul acesta, iar livrările vor continua până în anul 2025. Interesant este că General Dynamics s-a ocupat inclusiv de înființarea unei școli pentru echipajele de tancuri denumită „Abrams Tank Training Academy” în zona poligonului Biedrusko, pe care a dotat-o cu simulatoare, dar și cu 28 de tancuri Abrams.

Vedeta germană

Un alt model de mașină de luptă care ar putea fi avut în vedere de militarii români ar fi Leopard 2, care este un tanc principal de luptă german dezvoltat de Krauss-Maffei pentru Bundeswehr. Leopard 2 este operat de 14 țări europene și a fost utilizat în războiul din Kosovo de Germania și în războiul din Afganistan de către Canada și Danemarca, membre ale International Security Assistance Force.

Tancurile Leopard 2 sunt echipate cu sisteme de conducere a focului digitale, sisteme de stabilizare a tunului și a mitralierei coaxiale, precum și sisteme de ochire și de vedere pe timp de noapte avansate. Și aceste modele de tancuri ar putea ajunge la militarii polonezi, Varșovia fiind în tratative cu responsabilii germani pentru o compensare cu Leopard 2 a livrărilor de armament polonez către Ucraina.

Analistul militar Aurel Cazacu a explicat ce vor avea în vedere responsabilii MApN când vor alege modelul de tanc pentru militarii români. „În contextul războiului din Ucraina, s-a ajuns la concluzia că tancul este încă important pe câmpul de luptă, dar și că sistemele moderne de armament, echipamentele de calitate fac legea într-o confruntare. Drept urmare, cei din MApN vor avea în vedere sisteme moderne de armament, bine testate în luptă, pentru că acestea aduc o puternică forţă de răspuns la o eventuală agresiune armată, dar şi o serioasă forţă de descurajare. Din punct de vedere tactic, avem nevoie de tancuri moderne. Nu de 400 de bucăţi cum aveam cândva, dar sunt necesare cam 200 de unităţi moderne”, a declarat analistul militar Aurel Cazacu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

4 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”