"Armata română în Marele Război. 1916-1918", expoziție organizată de Ambasada României în Franța

"Armata română în Marele Război. 1916-1918", expoziție organizată de Ambasada României în Franța

Pentru a marca un centenar de la intrarea României în Primul Război Mondial, Ambasada României în Franța a organizat, cu susținerea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și Serviciul istoric al armatei franceze, expoziția "Armata română în Marele Război. 1916-1918". Evenimentul este menit să amintească marelui public fraternitatea în domeniul armelor între cele două țări, o legătură ce durează și astăzi, informează un comunicat remis AGERPRES de Ambasada României la Paris.

Expoziția are de asemenea drept obiectiv de a face cunoscute aspecte ale Marelui Război poate mai puțin cunoscute în Franța, cum ar fi luptele de pe Frontul de Est. Pierderile României în acest război sunt imense: 350.000 de soldați morți, practic o treime dintre soldații români mobilizați. Totodată, 400 de soldați francezi care și-au pierdut atunci viața au fost înhumați în România.

Expoziția prezintă războiul din punctul de vedere al soldaților români. Ea include elemente inedite, fotografii de pe front, scrisori, cărți poștale și un film cu imagini de arhivă despre implicarea misiunii franceze conduse de generalul Berthelot și viața din tranșe.

Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente organizate de autoritățile române în acest an în Franța pentru a marca 100 de ani de la intrarea României în Marele Război. Vernisajul expoziției a avut loc în 26 august, la orele 18:30, la Chateau de Vincennes, în prezența unor înalți reprezentanți ai autorităților franceze, membri ai corpului diplomatic, români stabiliți în Franța și mass-media.

Expoziția va rămâne deschisă publicului din 26 august până în 11 septembrie 2016.

Prezent la vernisajul expoziției, generalul Ștefan Dănila, consilier al Ministrului Apărării, a subliniat că la sfârșitul Marelui Război, "noua Românie i-a reunit în frontierele sale și pe românii din Transilvania, Basarabia și Bucovina".

"Aș dori să ne amintim prin aceste imagini de imensa tragedie care este războiul și sper cu adevărat că erorile și ororile trecutului să nu mai fie repetate", a mai spus generalul Dănilă, subliniind că pentru el această expoziție "este înainte de toate un omagiu acordat soldaților și extraordinarei prietenii între România și Franța".

La rândul său, ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a subliniat că "este important să se amintească de acest moment prețios din memoria celor două națiuni, pentru că tocmai pe aceasta se bazează prietenia între popoare". "O memorie comună, o privire în aceeași direcție, aceeași speranță, același destin... Iată ceea ce soldații, români și francezi, și prin intermediul lor și familiile și popoarele lor, au împărțit în fiecare zi din acești ani de război. Fotografiile pe care le vedem stau mărturie acestui lucru", a spus ambasadorul român.

Luca Niculescu a amintit că România și Franța se vor regăsi de-a lungul anilor "parteneri în cadrul UE, aliați în cadrul NATO", păstrându-și "gustul de a confrunta împreună provocările unei lumi în criză". "Vom reuși", și-a exprimat convingerea ambasadorul României în Franța.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”