Armata olandeză a fost implicată în acte de violenţă excesivă în războiul de independenţă al Indoneziei (raport)

Armata olandeză a fost implicată în acte de violenţă excesivă în războiul de independenţă al Indoneziei (raport)

Armata olandeză a fost implicată în acte de violenţă sistematice, excesive şi lipsite de etică, în timpul luptei pentru independenţă a Indoneziei dintre 1945 şi 1949, relevă un raport făcut public joi, transmite Reuters.

Raportul, realizat de cercetători din cele două ţări şi finanţat de guvernul olandez, care l-a comandat în 2017, a stabilit şi că forţele indoneziene au folosit violenţă "intensă" în cursul războiului de gherilă.

Faptul că Ţările de Jos au făcut exces de forţă în tentativa din ce în ce mai disperată de a redobândi controlul asupra fostei sale colonii, în perioada imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial, nu mai reprezintă o surpriză, 70 de ani mai târziu, notează Reuters. Guvernul olandez nu şi-a analizat însă sau recunoscut pe deplin responsabilitatea.

În 2013, ambasadorul olandez în Indonezia a prezentat scuze pentru execuţiile sumare din acea perioadă, iar în cursul unei vizite în 2020 regele Willem Alexander a cerut scuze pentru "violenţele excesive" din timpul conflictului.

În octombrie 2020, guvernul olandez a anunţat că va oferi despăgubiri de 5000 de euro copiilor indonezienilor executaţi în timpul conflictului, după ce în 2013 s-a ajuns la o înţelegere cu văduve ale victimelor.

În prezent Ţările de Jos şi Indonezia au relaţii economice puternice, dar războiul rămâne un subiect sensibil printre victime şi veterani.

În 1969, guvernul olandez a stabilit că forţele sale au acţionat în ansamblu corect pe parcursul conflictului.

În realitate însă "forţele armate olandeze au folosit violenţa extremă în mod frecvent şi structurat, sub forma execuţiilor extrajudiciare, a relelor tratamente şi torturii, a detenţiei în condiţii inumane, a incendierii de locuinţe şi aşezări, a furturilor şi distrugerii de proprietăţi şi rezerve de hrană, a raidurilor aeriene şi tirurilor de artilerie disproporţionate şi a arestărilor în masă", arată noul raport.

Acesta subliniază că acţiunile forţelor armate au fost întreprinse în strânsă consultare cu guvernul olandez de atunci şi cu sprijinul unei societăţi care a aprobat aceste acţiuni şi a unei prese care nu le-a criticat, toate fiind prinse într-o "mentalitate colonială".

"Este evident că, la toate nivelurile, olandezii au aplicat standarde diferite 'supuşilor' coloniali", menţionează autorii raportului.

Guvernul premierului Mark Rutte urma să răspundă în cursul zilei de joi la constatările raportului. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”