Armata face buncăre antiaeriene în Tulcea, după descoperirea bucăților de drone rusești în România

Armata face buncăre antiaeriene în Tulcea, după descoperirea bucăților de drone rusești în România

După ce bucăți de drone lansate de ruși au căzut pe teritoriul României, Armata pune umărul pentru construirea unor buncăre în zonă, în Plauru și Ceatalchioi, iar autoritățile din patru județe au fost băgate în ședință de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Armata montează buncăre prefabricate FOTO Captură video digi24.ro

Armata montează buncăre prefabricate FOTO Captură video digi24.ro

Concret, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a început lucrările de amenajare a spaţiilor de protecţie a populaţiei la nivelul localităţii Plauru din județul Tulcea. „Lucrările sunt executate de un detașament format din aproximativ 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, care acționează cu 20 de mijloace tehnice, pentru instalarea a două adăposturi din elemente prefabricate din beton, precum și pentru executarea lucrărilor de amenajare aferente. Adăposturile, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m lățime (la interior) și 1,5 m înălțime (la interior), vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităților locale ale comunei Ceatalchioi”, a comunicat MApN.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a convocat luni, 11 septembrie 2023, o ședință în sistem de videoconferință, care a reunit „reprezentanții comitetelor pentru situații de urgență, ai autorităților locale, inclusiv ai inspectoratelor pentru situații de urgență din patru județe, respectiv Tulcea, Galați, Constanța și Brăila, cu scopul de a verifica stadiul de implementare a Hotărârii CNSU nr.31 din data de 7 septembrie 2023”.

„Discuțiile purtate au vizat stadiul punerii în practică a aspectelor legate de protecția cetățenilor din județele aflate în proximitatea granițelor cu Ucraina, acțiuni de informare corectă și continuă, menite să diminueze riscurile la care sunt expuși aceștia, ținând cont de evenimentele recente înregistrate. Astfel, în această perioadă, deși riscurile sunt reduse, acțiunile pompierilor de informare a cetățenilor din zonele vizate s-au realizat cu celeritate, asigurând totodată populația de implicare și disponibilitate totală în vederea protejării vieții și a bunurilor acestora”, a anunțat ISU Galați.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, pe 7 septembrie 2023, o hotărâre prin care abilitează Ministerul Apărării Naționale să stabilească zonele de pe malul românesc al Dunării, vizavi de porturile ucrainene Reni și Izmail, bombardate de ruși, unde trebuie instituite măsuri de protecție a populației.

Printre măsurile de protecție a populației se numără și emiterea de mesaje Ro-Alert în zonele unde va fi detectat riscul de a cădea „elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”. În afară de alertarea populației cu mesaje Ro-Alert, Inspectoratele județene pentru situații de urgență vor instrui localnicii din zonele afectate de conflict ce trebuie să facă în astfel de situații.

De menționat că, așa cum susțin unele surse militare, MApN și-a consolidat prezența în zonele în care au căzut dronele rusești atât cu trupe la sol, cât și prin supraveghere aeriană sau pe Dunăre. Concret, Forțele Aeriene survolează periodic zonele vizate, iar nave ale flotei militare fluviale au numeroase treceri pentru detectarea eventualelor drone căzute în Dunăre. La aceste eforturi participă și agenții Poliției de Frontieră, care pe parcursul nopților utilizează echipamentele cu termoviziune.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...