Armata de voluntari ucraineni care construiește momeli pentru soldații lui Putin. „Inamicul nu este prost”

Armata de voluntari ucraineni care construiește momeli pentru soldații lui Putin. „Inamicul nu este prost”

Un grup de experți ucraineni în arme fabrică tunuri de artilerie în mărime naturală, sisteme radar, lansatoare de rachete și alte arme din plastic, lemn și spumă pentru a distrage atenția rușilor și a proteja echipamentul real și soldații care le deservesc, scrie The Guardian.

Război în Ucraina FOTO Profimedia

Război în Ucraina FOTO Profimedia

Jurnaliştii publicaţiei au vizitat fabrica, unde sunt făcute false echipamentelor ucrainene. Sunt suficient de asemănătoare pentru a convinge operatorii ruși de drone și personalul militar cu experiență în luptă pe motiv că sunt reale. Angajații unei întreprinderi speciale își măsoară succesul prin cât de repede le distruge inamicul produsele. „Când armata vine la noi și ne spune „Am terminat”, înseamnă că ne-am făcut treaba cu succes”, spune un angajat.

Atelierul are chiar și un dulap cu suveniruri ale succesului muncii lor, cum ar fi motorul și fragmente a unei drone Shahed de fabricație iraniană și aripa ruptă a unei drone rusești Lancet. Ambele au fost ademenite să atace echipamente contrafăcute.

Distrugerea momelilor este costisitoare pentru Rusia, înseamnă un atac mai puțin asupra poziției reale ucrainene, notează publicația.

„Poate salva viețile băieților noștri. Avem un acord cu armata pentru a împărtăși fotografii și rămășițe la momeli ca dovadă că am făcut o treabă bună”, au spus muncitorii.

Toți angajații întreprinderii sunt detașați pe perioadă nedeterminată - ai societății metalurgice „Metinvest”, care administra uzina metalurgică „Azovstal” din Mariupol.

Cei trei directori ai companiei au venit cu ideea de a crea arme momeală la începutul războiului, când forțele ucrainene păreau deosebit de vulnerabile. Afluxul de arme occidentale care au contribuit la descurajarea Rusiei abia a început să curgă în Ucraina.

„Ne-am gândit că, dacă rușii văd o mulțime de arme, s-ar putea să le fie frică să avanseze sau să bombardeze zona. Aceasta este o armă psihologică”, spune unul dintre ei.

Toate echipele de angajați sunt formate din voluntari. Acest lucru oferă credibilitate grupului al cărui proiect îi face o țintă.

„Trebuie să putem avea încredere unul în celălalt, nu am angajat doar oameni de pe stradă. Îi cunoaștem”, a spus șeful companiei.

Producătorii de arme momeli își actualizează în mod regulat „linia de producție” pentru a se adapta la noile sosiri în arsenalul în creștere al Ucrainei și pentru a crea modele mai realiste.

Rușii efectuează acum recunoașteri mai detaliate pentru a verifica datele, dar echipa crede că momelile lor ar putea fi cu un pas înainte. În special, aceștia recurg la trucuri pentru a simula căldura sistemelor de arme reale, astfel încât modelele sunt convingătoare nu numai ziua, ci și noaptea, în timpul recunoașterii cu obiective de imagine termică.

„Inamicul nu este prost. Trebuie să ne adaptăm la realitate, adăugăm mereu ceva nou în munca noastră. Și ne evaluăm astfel: dacă nu se întâmplă nimic când trimitem un model nou, dacă nu este afectat, am greșit ceva”, spun experții.

După ce armata plasează „comanda”, specialiștii încarcă în primul rând numărul maxim de imagini ale echipamentelor pe care trebuie să le reproducă, apoi discută despre fier vechi sau materiale ieftine care vor arăta convingător sub vopseaua de camuflaj. Ei folosesc totul, de la conducte de canalizare până la ambalaje din lemn aruncate și butoaie de ulei vechi.

Când se pun în sfârșit pe treabă, imprimările la scară mare ale sistemelor de arme și șabloanele măsurate cu atenție pentru fiecare piesă, până la piulițele roților de pe vehiculele care poartă „armele”, sunt lipite în interior. Momelile gata pregătite se transportă cu ușurință în pachete și se asamblează pe linia frontului, unde „tunul de artilerie” poate fi asamblat în doar 20 de minute.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”