Armata angajează peste 4.000 de soldați profesioniști: care sunt cerințele și ce beneficii oferă

Armata angajează peste 4.000 de soldați profesioniști: care sunt cerințele și ce beneficii oferă

La nivelul structurii de forțe a Armatei României se organizează una dintre cele mai ample campanii de recrutare și selecție pentru ocuparea a 4.159 de posturi de soldați/gradați profesionişti.

 FOTO Mircea Moira/Shutterstock (Arhivă)

FOTO Mircea Moira/Shutterstock (Arhivă)

Astfel, în perioada 2 mai - 16 iunie, candidații care optează pentru dobândirea calității de soldat profesionist pot solicita înscrierea în cadrul centrelor militare zonale, județene sau de sector (după caz) pe a căror rază de responsabilitate își au domiciliul, a trasmis MApN.

Calendarul de recrutare și selecție a candidaților

· înscrierea: 2 mai-16 iunie;

· evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice, interviul: 22 mai-23 iunie;

· examinarea medicală: 6-30 iunie;

· termenul final de întocmire a dosarelor: 21 iulie.

Adresele centrelor militare pot fi găsite accesând link-urile: www.defense.ro/cariera-recrutare-mapn-ro și pe www.recrutaremapn.ro/contactbir.php .

Soldații (și gradații) profesioniști (SGP) constituie cel mai numeros corp de personal militar și îndeplinesc funcții de execuție specifice luptătorilor și specialiștilor militari, în cadrul unor microstructuri de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă/similare. SGP pot îndeplini și funcții de comandă la nivelul acestor microstructuri. SGP participă nemijlocit la procesul de instrucție individuală și colectivă, asigură exploatarea și întreținerea tehnicii și armamentului din dotare și a infrastructurii de instruire și pot executa misiuni de paza a obiectivelor militare. Alături de ceilalți militari, SGP au misiunea nobilă de păstrare a integrității și suveranității statului, a apărării cetățenilor țării. De asemenea, sunt chemați în orice situație care afectează desfășurarea normală a vieții (calamități, dezastre naturale sau tehnologice etc.).

SGP constituie principala sursă de formare a subofițerilor în activitate și pot fi selecționați la programele de formare a maiștrilor militari în activitate, precum și în vederea participării la cursurile organizate pentru admiterea în învățământul superior sau la cursul de formare a ofițerilor în activitate.

Cerințe la recrutare și beneficiile ulterioare

Candidaţii trebuie să aibă cetăţenie română, domiciliul stabil în România şi să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire. În plus, în general, cei care vor un post în MApN trebuie să fi absolvit minimum 10 clase, dar pentru cei care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea militară „însoţitor de bord - paramedic” este obligatorie absolvirea învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ.

Salariul unui astfel de militar profesionist pleacă de la 2.500 de lei, la care se adaugă unele sporuri precum norma de hrană, beneficiile fiind de peste 3.000 de lei. Pentru unele funcţii, în funcţie de arma aleasă, salariul poate depăşi chiar şi 4.500 de lei. Oricum, în orice post, solda va creşte cu 3 procente la fiecare trei ani.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”