Armata americană va folosi inteligenţa artificială ''în mod legal şi etic'', susţine şeful Pentagonului

Armata americană va folosi inteligenţa artificială ''în mod legal şi etic'', susţine şeful Pentagonului

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a dat asigurări marţi că armata americană va folosi inteligenţa artificială "în mod legal şi etic", având grijă să lase oamenii să decidă dacă să atace sau nu o ţintă, relatează AFP.

"Vom exploata potenţialul inteligenţei artificiale pentru a crea o forţă adaptată la epoca noastră", a declarat ministrul american al apărării.

"Vom face totul, fiind recunoscuţi ca lideri mondiali în materie de etică militară, elaborând principii care vor permite utilizarea inteligenţei artificiale în mod legal şi etic", a adăugat Mark Esper în faţa unui comitet de experţi însărcinat de Congresul american să evalueze potenţialul şi riscurile inteligenţei artificiale pentru securitatea naţională americană.

Într-un raport publicat luni, acest comitet a ajuns la concluzia că este necesar ca SUA să se lansează cât mai curând posibil în dezvoltarea de arme autonome, capabile să localizeze o ţintă, să evalueze singure pericolul pe care îl reprezintă şi să o elimine fără o intervenţie umană.

"Comitetul nu glorifică perspectivele războiului facilitat de inteligenţa artificială", notează comitetul în raport.

"Însă noile tehnologii sunt aproape mereu utilizate în căutarea puterii", adaugă experţii. "În lumina alegerilor făcute de concurenţii noştri strategici, SUA trebuie să examineze şi ele inteligenţa artificială din perspectivă militară, inclusiv operaţiunile autonome echipate cu inteligenţă artificială", menţionează textul citat.

Chestiunea armelor autonome rămâne un subiect de dezbatere în cadrul Pentagonului, unde principiul de bază este că fiinţa umană trebuie să rămână în lanţul de decizie, ceea ce înseamnă că dispozitivul nu poate lua de unul singur decizia de a trage asupra unei ţinte.

Mark Esper a părut să se pronunţe pentru menţinerea acestui principiu, descriind cum un tanc poate repera un vehicul duşman şi apoi determina în câteva fracţiuni de secundă dacă este un vehicul civil sau militar şi dacă este o ameninţare iminentă.

""Iar acolo omul din lanţul de decizie intervine, pentru a hotărî dacă să apese sau nu pe trăgaci. Aşa trebuie să ne gândim la inteligenţa artificială care permite decizii mai rapide, ceea ce ne va permite să câştigăm timp de câmpul de luptă", a spus el.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”