Armata americană trimite o echipă cibernetică pentru a „vâna” inamicii unui aliat NATO de lângă Rusia

Armata americană trimite o echipă cibernetică pentru a „vâna” inamicii unui aliat NATO de lângă Rusia

Armata americane a efectuat recent o „operațiune defensivă de vânătoare” în Lituania, membră a NATO, pe fondul tensiunilor sporite legate de războiul actual al Rusiei în Ucraina, a declarat pentru Newsweek Comandamentul cibernetic al SUA (CYBERCOM).

Razboi cibernetic Rusia FOTO Shutterstock

Într-un comunicat, CYBERCOM a precizat că este a doua astfel de desfășurare din luna mai încoace și a avut loc pe parcursul mai multor luni în coordonare cu Forța Națională pentru Misiune Cibernetică (CNMF), alături de omologi din cadrul Ministerului lituanian de Interne.

„Echipele au analizat rețelele cheie, identificate și prioritizate de partener, în căutarea unor dovezi privind activitate cibernetică rău intenționată, identificând în același timp vulnerabilitățile", se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al CNMF a declarat pentru Newsweek că "misiunea principală a forței cibernetice de elită este de a apăra națiunea în și prin intermediul spațiului cibernetic, oprind, perturbând și/sau crescând costurile adversarilor care încearcă să intervină în procesele noastre democratice, să ne fure proprietatea intelectuală sau să ne atace infrastructura critică".

"Operațiunile Defend Forward Operations se desfășoară deoarece adversarii execută în mod curent operațiuni împotriva vecinilor lor. Atâta timp cât adversarii îi vizează pe partenerii noștri, și dacă acei parteneri ne invită, vom merge acolo și vom vâna", a declarat purtătorul de cuvânt al CNMF. "

"Operăm împreună în spațiul cibernetic pentru a învăța unii de la alții și pentru a face schimb de informații despre amenințări, ceea ce ajută la întărirea/îmbunătățirea securității rețelelor de care depind SUA și aliații noștri", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Printre națiunile în care CNMF a fost desfășurată în Europa de Est se numără Albania, Croația, Estonia, Letonia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Ucraina, care a acuzat Rusia de organizarea unei campanii de război cibernetic în paralel cu atacul său cinetic împotriva națiunii vecine.

În timp ce o serie de țări, inclusiv Statele Unite, au acuzat Rusia de activități maligne în domeniul digital, anxietatea legată de potențialele vulnerabilități din acest domeniu a crescut considerabil de la izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

„Trebuie să ne dezvoltăm competențele și să fim mai rezistenți la atacurile cibernetice. Războiul din Ucraina a arătat că atacurile cibernetice sunt un instrument puternic al războiului modern, așa că este extrem de important să fim pregătiți și să asigurăm securitatea rețelelor noastre", a declarat viceministrul lituanian de interne Arnoldas Abramavičius, în comunicatul CYBERCOM.

"Cred că rezultatele acestei misiuni vor fi benefice pentru ambele părți și vor contribui la crearea unui spațiu comun de securitate și democrație în regiunea noastră", a adăugat el.

Lituania, o fostă republică sovietică, se învecinează cu regiunea semiexclavă Kaliningrad puternic militarizată a Rusiei și a fost un susținător fervent al Ucrainei pe tot parcursul conflictului. Îngrijorările legate de securitatea țării baltice după prima erupție a tulburărilor legate de Rusia în Ucraina în 2014 au dus la formarea unui grup de luptă multinațional al NATO în Lituania, alături de alte trei în Estonia, Letonia și Polonia.

Comandantul CNMF, generalul-maior Joe Hartman, a declarat că „amenințările cibernetice apar rareori în vid".

"În cele din urmă, ceea ce afectează o națiune sau o rețea ne poate afecta pe toți și de aceea suntem norocoși să avem oportunități ca acestea de a lucra cot la cot cu partenerii de încredere din Lituania", a declarat Hartman cu privire la ultima operațiune.

În urmă cu câteva zile diplomatul cibernetic de top al Moscovei declara pentru Newsweek că Washingtonul este cel care se află în spatele unei tendințe de escaladare a atacurilor în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC).

Respingând "lipsa de dovezi concrete" care să susțină afirmațiile potrivit cărora Kremlinul s-ar fi implicat în astfel de activități ilicite, Artur Liukmanov, director al Departamentului de Securitate Internațională a Informației din cadrul Ministerului rus de Externe și reprezentant special al președintelui Vladimir Putin pentru cooperarea internațională în domeniul securității informației, a declarat că „SUA își construiește capacități TIC ofensive, desfășoară operațiuni de 'hunt-forward' împotriva Rusiei" și "își angajează clienții în străinătate".

Liukmanov a făcut referire în mod specific la așa-numitele "laboratoare cibernetice" înființate de CYBERCOM în statele NATO din Europa de Est.

„Vrem să oprim deteriorarea suplimentară. O greșeală în utilizarea TIC poate duce la un conflict direct, un război total, mai ales că Casa Albă este conștientă că Rusia are toate capacitățile necesare pentru a se apăra. Un atac informatic devastator împotriva infrastructurii noastre critice de informații nu va fi lăsat fără răspuns", a declarat atunci Liukmanov.

Înființată în 2014, CNMF face parte triadă de forțe CYBERCOM, care mai include Forța misiunilor pentru luptă cibernetică și Forța pentru protecție cibernetică. Potrivit comunicatului CYBERCOM, CNMF "a fost desfășurată de 50 de ori și a efectuat operațiuni de vânătoare în peste 75 de rețele din peste 23 de țări".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”