Armata americană îşi va relua exerciţiile militare în Europa
Armata americană a anunţat miercuri reluarea parţială a exerciţiilor sale militare în Europa, suspendate din cauza pandemiei de coronavirus, dar într-un format redus, informează France Presse.
Exerciţiul americano-polonez Allied Spirit, prevăzut iniţial să aibă loc în luna mai, va mobiliza în jur de 6.000 de soldaţi din cele două ţări în perioada 5-19 iunie la marea bază militară din Drawsko Pomorskie, în nordul Poloniei, a indicat armata terestră într-un comunicat.
"Toate măsurile de precauţie legate de COVID-19 vor fi luate pentru a proteja sănătatea forţelor armate care vor participa la acestea şi a populaţiei locale", asigură armata americană în documentul respectiv.
Cei 4.000 de soldaţi americani care vor lua parte la ele sosiseră deja în Europa pentru a participa la exerciţiul Defender-Europe 20, cea mai mare desfăşurare militară americană în Europa în ultimii 25 de ani, când pandemia de COVID-19 a determinat Pentagonul să îngheţe toate mişcările militare în lume.
Circa 2.000 de militari polonezi vor fi mobilizaţi de asemenea pentru acest exerciţiu, care prevede lansarea de paraşutişti polonezi şi traversarea unui râu de o întreagă divizie.
În momentul în care desfăşurarea americană a fost întreruptă la începutul lunii martie, peste 90% din echipamentele prevăzute pentru Defender-Europe 20 fuseseră deja încărcate la bordul avioanelor şi navelor pentru a pleca spre Europa.
În total, 6.000 de soldaţi şi 3.000 de piese de echipament militar au sosit în Europa, iar 9.000 de vehicule au fost poziţionate în zone de antrenament în Germania.
"Global vorbind, în pofida ajustărilor aduse exerciţiului din cauza COVID-19, numeroase obiective strategice (ale exerciţiului) au fost atinse", conchide armata americană.
În cursul lunii care urmează, alte operaţiuni vor fi efectuate pentru a profita de resursele mobilizate pentru Defender-Europe 20, care prevedea iniţial trimiterea a 20.000 de soldaţi americani în Europa şi deplasările lor până în Ucraina şi în statele baltice, o provocare logistică şi o desfăşurare excepţională reflectând bulversarea strategică provocată de anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.AGERPRES