Armata americană demarează procesul de recrutare a femeilor pentru toate posturile de luptă
Armata americană a început procesul de recrutare a femeilor pentru toate posturile de luptă, inclusiv pentru unitatea de elită Navy SEALs, informează sâmbătă cotidianul spaniol El Pais.
Accesul femeilor la orice post de luptă din armata SUA înseamnă că femeile vor putea activa și în unități considerate până acum "exclusiviste", precum Corpul Pușcașilor Marini (US Marine Corps), care se mândreau cu faptul că în rândurile lor sunt acceptați doar bărbații. Reprezentanți ai US Marine Corps au confirmat că au început să primească cereri de angajare de la femei care vor să combată în cadrul Navy SEALs și că le vor putea accepta în septembrie și în octombrie, dar deocamdată doar pentru antrenamente. De altfel, dat fiind că procesul de pregătire a combatanților din Navy SEALs este unul de lungă durată, nicio femeie nu va lupta efectiv în cadrul acestei unități de elită mai devreme de luna mai a anului 2017, scrie El Pais.
Totodată, forțele armate vor face o serie de modificări, de la cele de bază — adaptarea toaletelor și a altor instalații, în așa fel încât să poată fi folosite și de femei—, și până la cele legate de controalele medicale, care vor trebui să fie specifice fiecărui sex în parte. Și posibilitatea hărțuirii sau molestării sexuale este luată în calcul. Toate aceste aspecte sunt trecute în revistă de înalți comandanți de la Pentagon, dar încă nu sunt publice, scrie El Pais, care menționează însă că cu siguranță un lucru nu se va schimba, și anume antrenamentul. Standardele vor fi aceleași atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Pentru femeile care se gândesc la o carieră în trupele de elită, acestea trebuie să știe că înainte chiar de a fi considerate candidate pentru un astfel de post de luptă vor avea de depășit o serie de probe fizice. Ele trebuie să poată executa 100 de flotări în două minute, 100 de exerciții pentru abdomen în același timp, să înoate 500 de metri în mai puțin de 10 minute sau să alerge o milă și jumătate (circa 2,4 kilometri) în 9 minute și jumătate.
AGERPRES/(AS — editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)