Armata achiziţionează sisteme de rachete ultramoderne de sute de milioane de euro

Armata achiziţionează sisteme de rachete ultramoderne de sute de milioane de euro

În contextul războiului din Ucraina şi pe fondul nevoilor stringente de dotare a militarilor români cu sisteme moderne de armament, o solicitare a Ministerului Apărării Naţionale privind achiziţia unor sisteme de rachete antiaeriene MANPAD (Man-portable air-defense system), cu rază scurtă de acţiune, a fost aprobată, marţi, în Parlament. Contractul de achiziţie are o valoare estimată la 662,5 milioane de euro, fără TVA.

Birourile Permanente Reunite au aprobat – după primirea raportului favorabil din partea celor două Camere ale Parlamentului – solicitarea ministrului Apărării Naţionale „privind obţinerea aprobării prealabile pentru Programul de înzestrare cu tehnică militară «Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scrută de acţiune, portabil - MANNPAD», în vederea realizării procedurilor legale”.

Membrii Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor şi Senatului au hotărât cu unanimitate de voturi să acorde votul favorabil iniţiativei MApN, solicitarea înaintată invocând faptul că „starea actuală de înzestrare a Armatei României impune adoptarea unor măsuri urgente care să asigure adaptarea la noile condiţii ale mediului de securitate şi să permită îndeplinirea integrală a misiunilor şi obligaţiilor ce-i revin Armatei României, în plan naţional şi internaţional”.

Programul suplimentat pentru Forţele Speciale

Procedura de achiziţie a fost reluată anul acesta, în contextul regional actual, după ce Parlamentul aprobase iniţial, la cererea ministerului, o achiziţie în valoare de 307 milioane de euro, fiind la cel moment vorba doar despre înzestrarea forţelor terestre şi a forţelor navale cu 138 de sisteme portabile de rachete antiaeriene. Ulterior, ministerul a hotărât şi înzestrarea Forţelor Aeriene şi a Comandamentului pentru Operaţii Speciale.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au argumentat necesitatea realizării programului amintind că „instituţia a solicitat anterior, în anul 2020, aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru acelaşi program, dar care avea ca obiectiv înzestrarea forţelor terestre şi a forţelor navale cu 138 sisteme portabile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acţiune, cu o valoare estimată a contractului de 307 milioane de euro fără TVA, membrii Comisiilor votând favorabil această solicitare în şedinţa din 28 aprilie 2020, însă având în vedere noul context regional de securitate, a fost reluată procedura pentru a fi solicitată aprobarea realizării programului pentru un număr mai mare de sisteme şi a pachetelor aferente, aşa cum au fost descrise în scrisoare, la o valoare estimată de 662,5 milioane de euro fără TVA”.

Potrivit solicitării, „programul constă în achiziţia a 231 de sisteme de rachete antiaeriene MANPAD, a suportului logistic aferent acestora, precum şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament, fiind destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre, Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operaţii Speciale”, având o valoare a contractului de achiziţie prezentat, fără TVA, estimată la 662,5 milioane de euro.

Indispensabile unei armate moderne

Analistul militar Aurel Cazacu susţine că astfel de sisteme moderne de armament sunt obligatoriu de cumpărat de către MApN. „Nu putem sta umăr la umăr cu militarii din Alianţă într-un eventual conflict dacă nu avem astfel de dotări. Oricum, cel mai probabil, aceste moderne rachete antiaeriene MANPAD nu vor fi singurele achiziţii. Sunt sigur că vor urma şi vectori antitanc moderni ca Javelin sau modele similare. Cert este că aceste sisteme de armament aduc un mare avantaj tactic. Dacă ne referim la sistemele antiaeriene MANPAD Stinger utilizate de ucraineni, s-a putut vedea cum piloţii ruşi de elicoptere trag haotic de la distanţă şi nu se mai apropie de linia frontului. Totul de frica acestor rachete care au decimat flotele de astfel de aparate de zbor ale Rusiei. Repet, avantajul tactic adus militarilor ucraineni este unul imens, fapt care demonstrează că astfel de rachete sunt indispensabile unei armate moderne”, a precizat Aurel Cazacu.

Ghidate prin infraroşu şi asistate de senzori UV

Rachetele MANPAD sunt sisteme foarte performante, iar ca exemplu putem lua modelul american FIM-92 Stinger, care acum face carieră în Ucraina punând la pământ mai multe aeronave ale ruşilor. Livrate de Raytheon Missiles & Defense, dar produse şi sub licenţă de Airbus Defence and Space în Germania sau de Roketsan în Turcia, rachetele Stinger care seamănă oarecum cu un clasic aruncător de grenade (AG) sunt foarte eficiente atunci când sunt utilizate împotriva elicopterelor, dar şi asupra avioanelor sau dronelor care zboară la altitudini mici.

Racheta în sine, care este ghidată prin infraroşu şi asistată de senzori UV, are o greutate de 10 kilograme, în timp ce tot sistemul, cu tubul de lansare, vizor integral şi antenă de identificare prieten sau inamic (IFF), cântăreşte puţin peste 15 kilograme. Vectorul are o rază de ţintire de până la 4.800 de metri şi poate ataca (cu o viteză de peste 2,5 Mach) ameninţările aeriene inamice la joasă altitudine de până la 3.800 de metri.

Rachetele FIM-92 Stinger sunt în dotarea tuturor ţărilor NATO care au şi donat Ucrainei peste 3.000 de astfel de sisteme. O singură rachetă Stinger (fără sistemul de lansare care poate fi reutilizat) costă, în prezent, în jur de 50.000 de dolari.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…