Armata achiziționează rachete antiaeriene portabile în valoare de 680 de milioane de euro

Armata achiziționează rachete antiaeriene portabile în valoare de 680 de milioane de euro

Armata Română cumpără sisteme moderne de rachete antiaeriene portabile similare celor cu ajutorul cărora ucrainenii decimează flotele de aeronave de luptă rusești.

stinger 92 FOTO armyrecognition.com

Rachete antiaeriene portabile sunt foarte eficiente în luptă

Ministerul Apărării Naționale (MApN) are în desfășurare o procedură de achiziționare de sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabile (MANPAD). Este vorba de vectori antiaerieni de tipul celor care au băgat deja spaima în piloții ruși care atacă în Ucraina.

Conform documentelor postate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), licitația MApN are o valoare maximă estimată de 677.298.000 de euro fără TVA. Concret, Armata Română va achiziționa 231 sisteme de rachete antiaeriene destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre, Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operaţii Speciale, dar și o serie de echipamente auxiliare.

Este vorba de 87 sisteme pentru antrenament, 19 stații mobile pentru verificări, 23 echipamente auxiliare pentru detectare defecte, 66 seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă, 20 seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar, 87 seturi materiale didactice, 1 simulator instruire instituțională, 10 rachete testare operațională, 148 interfețe C2 și 1 set de materiale didactice pentru instruire instituționalizată. „Se anticipează semnarea a unuia sau a două contracte subsecvente, în funcție de alocațiile bugetare, de posibilitățile furnizorului de livrare (conform ofertei acestuia) și de necesitățile operaționale. CN ROMTEHNICA SA achiziționează în numele și pe seama U.M. 02550 București, conform prevederilor art. 60 din Legea nr. 346/2002”, se arată în anunțul publicat pe SEAP.

Performanțele tehnice

Din punct de vedere tehnic, licitația MApN va putea fi adjudecată în baza celui mai bun raport calitate-preț în baza unui algoritm bine pus la punct. Astfel, 70% vor conta performanțele tehnice ale sistemelor, adică 15% pentru distanța maximă la care țintele pot fi combătute (m), 15% pentru înălțimea maximă la care țintele pot fi combătute (m), 15% pentru viteza maximă a țintelor ce pot fi combătute („ținta se duce”) (m/s), 15% pentru durata inițială de viață în serviciu a rachetei antiaeriene (ani), 15% pentru probabilitatea de lovire a țintei cu o singură rachetă, 15% pentru numărul de sisteme livrate în primele 12 luni de la semnarea contractului și 10% pentru posibilitatea realizării mentenanței de nivel complex în România.

Pentru sistemele MANPAD ale MApN s-ar putea bate în principiu companii ca Raytheon (sistem Stinger), MBDA (Mistral), Thales (Starstreak) sau SAAB (RBS 70). Ca exemplu putem lua modelul american Stinger FIM-92. Ele sunt foarte eficiente atunci când sunt utilizate împotriva elicopterelor, dar și asupra avioanelor sau dronelor care zboară la altitudini mici. Racheta în sine, care este ghidată prin infraroșu și asistată de senzori UV, are o greutate de 10 kilograme, în timp ce tot sistemul, cu tubul de lansare, vizor integral și antenă de identificare prieten sau inamic (IFF), cântărește puțin peste 15 kilograme. Vectorul are o rază de țintire de până la 4.800 de metri și poate ataca (cu o viteză de peste 2,5 Mach) amenințările aeriene inamice la joasă altitudine de până la 3.800 metri. O singură rachetă Stinger (fără sistemul de lansare care poate fi reutilizat) costă în prezent în jur de 50.000 de dolari.

Analist: Achiziția este obligatorie

Analistul militar Aurel Cazacu susține că mai ales în contextul războiului din Ucraina astfel de sisteme moderne de armament sunt obligatoriu de cumpărat de către MApN.

„MApN a început să se miște și a deschis procedurile de achiziție pentru cinci programe de înzestrare numai în luna august a acestui an. Între ele, sisteme de comunicații, radare, sisteme de război electronic, dar și acest program pentru rachete antiaeriene portabile. Toate aceste sisteme de armament aduc un mare avantaj tactic și sunt convins că vor urma proceduri de achiziție și pentru alte sisteme de armament, pentru că oricum bugetul MApN a crescut la 2,5% din PIB. Repet, sistemele moderne de armament vin cu un mare avantaj tactic. Concret, dacă ne referim la sistemele antiaeriene MANPAD Stinger utilizate de ucraineni, s-a putut vedea cum piloții ruși de elicoptere trag haotic de la distanță și nu se mai apropie de linia frontului numai de frica acestor rachete care au decimat flotele de astfel de aparate de zbor ale Rusiei. Oricum, este foarte important că MApN cere ca mentenanța acestor sisteme de armament să fie realizată în România, pentru că astfel nu depindem de nimeni”, a precizat expertul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...