Arma din Primul Război Mondial folosită eficient de ucraineni împotriva asalturilor luptătorilor Wagner la Bahmut

Arma din Primul Război Mondial folosită eficient de ucraineni împotriva asalturilor luptătorilor Wagner la Bahmut

O armă automată inventată în secolul XIX și folosită intens în Primul Război Mondial și-a găsit utilitatea pe câmpul de luptă din Ucraina, fiind filmată cel mai recent pe frontul estic din Bahmut, relatează Insider.

Mitraliera Maxim din secolul XIX pe frontul de la Harkov FOTO Mykhaylo Palinchak via Insider

Mitraliera Maxim din secolul XIX pe frontul de la Harkov FOTO Mykhaylo Palinchak via Insider

„Funcționează doar în timpul unui atac masiv”, a declarat un soldat ucrainean pentru BBC.

Luptele brutale de tranșee, cu un număr mare de victime, care au loc în Ucraina amintesc de câmpul de luptă din Primul Război Mondial și prin prisma armelor folosite.

Forțele ucraunene au folosit ca atare sau au modificat armele automate Maxim, primul model de mitralieră apărut în secolul XIX și o armă adesea asociată cu Primul Război Mondial.

Acestea sunt deosebit de eficiente împotriva asalturilor frontale care au devenit marca atacurilor luptătorilor Wagner în bătălia sângeroasă pentru Bahmut, spun soldații ucraineni.

„O folosim în fiecare săptămână”, a dezvăluit recent pentru BBC un soldat ucrainean care s-a prezentat ca Boris, precizând că aceasta funcționează cu adevărat când atacurile sunt deosebit de intense.

Forțele ucrainene au găsit foarte utilă mitraliera Maxim M1910 pentru a respinge asalturi cu un număr mare de soldați. Introdusă în 1910 (versiunea inițială a armei a apărut în anii 1880), mitraliera a fost folosită de armata imperială rusă în timpul Primului Război Mondial, dar și de URSS care a produs-o în cantități industriale. Trupele ucrainene au modificat aceste arme automate cu accesorii moderne, cum ar fi dispozitive optice și supresoare, potrivit unui reportaj realizat de publicația de specialitate „Task and Purpose”.

Hiram Maxim, inventatorul mitralierelor portabile în secolul al XIX-lea, a folosit forța de recul din timpul tragerii pentru încărcarea automată și expulzarea glonțului.

Luptele din Ucraina au atras adesea paralele cu Primul Război Mondial, ambele părți fiind prinse într-un război brutal de uzură, cu lupte în tranșee , baraje de artilerie necruțătoare și un număr mare de victime. În acest mediu, unele dintre armele din acea perioadă au devenit extrem de utile, deoarece trupele ucrainene se confruntă cu atacuri cu valuri umane pe linia frontului - tactici comune în Primul Război Mondial.

Totodată, Ucraina ar fi apelat și la tactica momelilor pentru lunetiști din epoca Primului Război Mondial, folosind în acest scop manechine care să servească drept ținte înșelătoare.

Totuși, în pofida acestor similarități cu câmpul de luptă din Primul Război Mondial, armamentul modern și predominanța tehnicii de supraveghere- în special dronele - l-au făcut în special mortal, pentru că au lăsat ambelor părți puține oportunități să se adăpostească.

Războiul din Ucraina a devenit, în esență, „Primul Război Mondial cu ISR [Informații, Supraveghere și Recunoaștere] specifice secolul XXI", declara în ianuarie pentru Insider Mark Cancian, colonel în retragere din Corpul de Marină al SUA și consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”