Arma care poate trimite în Evul Mediu economia Rusiei. „Încercarea de descurajare prin sancțiuni a eșuat”

Arma care poate trimite în Evul Mediu economia Rusiei. „Încercarea de descurajare prin sancțiuni a eșuat”

Economia Rusiei continuă să stea în picioare, în pofida sancțiunilor de până acum. Totuși, Occidentul dispune de o armă care o poate ruina și care începe treptat să-și facă efectul.

Racheta supersonica Kinjal FOTO Kremlin

Rachetele supersonice Kinjal ale Rusiei nu fac diferența în Ucraina. FOTO Kremlin

Marius Ghincea, expert în securitate la Universitatea Johns Hopkins şi la Institutul Universitar European, explică de ce Rusia a rezistat până acum în fața sancțiunilor și ce ar fi de făcut pentru ca economia Rusiei să fie serios zdruncinată.

„Am spus de la început că sancțiunile nu vor fi eficace pentru a-l constrânge pe Putin să-și schimbe decizia. Poziția mea a fost atunci criticată și bagatelizată, dar ce vedem luni de zile mai târziu este că ce îl opresc pe Putin sunt livrările de tehnică militară către armata ucraineană, nu sancțiunile impuse Rusiei. Asta nu înseamnă însă că ar trebui să renunțăm la sancțiuni”, începe el.

În cazul de față, descurajarea Rusiei a eșuat, iar Kremlinul a decis să lanseze invazia. Dacă plecăm de la premisa că planificatorii ruși sunt raționali, atunci explicația este simplă: aceștia au estimat - greșit - că potențialele costuri ale sancțiunilor aplicate de Occident sunt mai mici decât beneficiile pe care le-ar obține dacă pot să captureze Ucraina.

Marius Ghincea explică și de ce au ajuns rușii să creadă asta. „Occidentul nu a fost credibil atunci când avertiza cu sancțiuni foarte dure. Având în vedere sancțiunile aplicate după războiul din 2014 și interesele coloșilor economici occidentali, descurajarea a eșuat pentru că amenințările nu erau credibile. Și tocmai de aceea Occidentul a trebuit și trebuie să aplice sancțiunile”, subliniază Ghincea.

Arma care lovește cu adevărat în economia Rusiei

Se pare că abia acum Occidentul a descoperit cum poate tăia avântul Rusiei în Ucraina: privarea de tehonologia de ultimă oră și de cipuri. Fără cipuri, rușii nu mai pot dezvolta arme de înaltă precizie, iar acest lucru îi afectează și ramuri ale industriei precum cea auto.

marius ghincea

Marius Ghincea este profesor la Universitatea Johns Hopkins SURSA Arhiva personală

„Conștientizând că sancțiunile au eșuat ca mecanism de constrângere a Rusiei, Occidentul a decis să schimbe iar logica sancțiunilor în direcția folosirii lor pentru degradarea capacității financiare și tehnologice a Rusiei“, arată Ghincea.

În opinia sa, rolul primar al sancțiunilor din acest moment este de a degrada capacitatea Rusiei de a duce războiul mai departe, în același timp cu creșterea sprijinului militar pentru Ucraina.

„Dacă descurajarea și constrângerea nu au mers, poate măcinarea capacității tehnologice și economice rusești va funcționa. Nu știm dacă vor avea succes, dar asta explică de ce Occidentul vrea să taie fluxul de bani către Rusia și să limiteze importuri de tehnologie (cipuri, în special) care pot fi folosite pentru tehnică militară“, explică expertul.

Totuși, acestuia nu îi este clar cât de bine a fost planificată această schimbare de logică a sancțiunilor în direcția degradării capacităților rusești. „Dar sper că s-a făcut o analiză cost-beneficiu care să aibă sens”, a conchis Marius Ghincea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...