Arma apocaliptică pe care Putin ar putea-o folosi pentru a paraliza Occidentul
Dezvoltarea armelor electromagnetice riscă să arunce lumea înapoi în Epoca de Piatră, scrie The Telegraph. Statele Unite deţin unele indicii că Rusia și China au preocupări în dezvoltarea armei electromagnetice, care ar realiza surprinderea strategică în cazul întrebuinţării ei împotriva forţelor armate americane sau împotriva infrastructurii critice civile.
Dezvoltarea armelor EMP a avansat semnificativ/ FOTO: Linkedin
Impulsul electromagnetic „prăjeşte” practic circuitele electronice, de fapt, cel mai important, topeşte joncţiunile semiconductoare, esenţa tehnologiei definitorii pentru această vârstă a omenirii. În rest, sistemele de armament sau fortificaţiile nu sunt afectate dacă nu sunt atinse de celelalte manifestări ale energiei degajate de explozia nucleară şi, mai ales, organismele vii nu sunt afectate, deci EMP (undă electromagnetică degajată într-un spectru larg de frecvenţe), nu omoară.
Scurtă întoarcere în istorie
Într-o seară toridă din vara anului 1859, când se apropia sfârșitul verii, un operator de telegraf din Washington a primit o lovitură neașteptată. Un arc de flacără a izbucnit din echipamentul său, iar aparatul a luat foc, lăsându-l inconștient. Peste tot în lume, operatorii de telegraf erau afectați de un fenomen misterios, iar instrumentele lor erau bruiate. În acea săptămână, aurora boreală a luminat cerul, dar nimeni nu știa că un eveniment de o amploare rar întâlnită se petrecea deasupra noastră.
Ceea ce părea un simplu fenomen natural avea să se dovedească o super-furtună solară. Exploziile masive de pe Soare, cunoscute sub numele de ejecție de masă coronală (CME), au provocat o eroare imensă în câmpul magnetic al Pământului, încărcând sistemele electrice de la sol. În zilele ce au urmat, astronomii amatori au înțeles ce se întâmplase: o erupție solară uriașă a afectat echipamentele de pe Pământ.
Astăzi, acest fenomen poartă numele de „Evenimentul Carrington” și, dacă s-ar repeta, ar putea provoca un haos de proporții. Conform specialiștilor, o asemenea furtună solară ar putea distruge transformatoarele de înaltă tensiune care sunt esențiale pentru funcționarea lumii moderne. Acestea sunt gigantice, greu de înlocuit și foarte vulnerabile în fața unui atac electromagnetic.
Dar, în timp ce Soarele reprezintă o amenințare cosmică pe care nu o putem controla, există și pericole mult mai apropiate, de care ne putem feri doar cu mare dificultate. Potrivit unor experți, Rusia, China sau Coreea de Nord ar putea folosi arme electromagnetice EMP pentru a paraliza infrastructura critică a Occidentului. În timpul Războiului Rece, atât SUA, cât și Uniunea Sovietică au cercetat posibilitatea de a crea un impuls electromagnetic (EMP - undă electromagnetică degajată într-un spectru larg de frecvenţe) prin explozia unei bombe nucleare, o armă capabilă să dezactiveze instantaneu rețelele electrice ale unui inamic.
Aceste arme sunt acum o realitate. Dezvoltarea tehnologiilor de generare a EMP-urilor pentru a viza infrastructura electrică, precum și sateliții GPS care coordonează toate sistemele noastre moderne, este un subiect de actualitate. Există riscul ca în viitor, un atac EMP să distrugă simultan infrastructuri critice, afectând grav viața cotidiană. Sateliții GPS sunt esențiali pentru sincronizarea rețelelor de energie electrică, iar o lovitură în acest sector ar putea provoca un colaps global.
Latura de efecte distructive ale impulsului electromagnetic generat de o explozie nucleară aduce însă nuanţări importante asupra reţinerii statelor posesoare de arme nucleare în privinţa utilizării lor: dat fiind că efectul EMP considerat separat nu ucide oameni şi nu cauzează distrugeri spectaculoase, scrupulele unui eventual agresor se diminuează mult, mai ales că istoria este scrisă de învingători, care pot sublinia că nu au comis genocid, mai puţin pierderile de vieţi omeneşti în accidente cauzate de defectarea unor sisteme în urma impactului impulsului electromagnetic (deraieri de trenuri, metrouri, nave maritime, avioane şi vehicule terestre, precum şi sisteme industriale, întreruperea infrastructurii critice de telecomunicaţii sau de transport al energie electrice, sisteme bancare şi toate bazele de date). Important este ca explozia nucleară să fie produsă într-o zonă unde nu ar cauza distrugeri de bunuri şi victime în rândul populaţiei civile. De aceea, soluţia ar o explozie nucleară în atmosferă, care să genereze un „impuls electromagnetic de mare altitudine” (High-altitude EMP – HEMP).
Contramăsuri
Dezvoltarea armelor EMP a avansat semnificativ, iar testele recente sugerează că, în curând, ar putea exista capabilități de atac EMP de mare precizie, capabile să afecteze doar zonele vizate, fără a fi necesare rachete balistice. În Marea Britanie, cercetătorii dezvoltă arme EMP care ar putea dezactiva întreaga flotă de drone a unui inamic simultan, fără ca acesta să își dea seama de pericolul iminent.
Cu toate acestea, există și soluții care ne pot proteja de aceste amenințări. „Cuștile Faraday” sunt un exemplu de tehnologie relativ simplă și ieftină care poate proteja echipamentele electrice de un impuls electromagnetic. Ele pot atenua impactul unei furtuni solare sau al unui atac EMP, iar utilizarea lor ar putea limita pagubele.
În ciuda acestui lucru, este esențial ca guvernele să acorde o atenție mai mare protecției împotriva acestui tip de atac. În timpul mandatului său, Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a pune protecția împotriva EMP pe agenda națională, iar odată cu posibilitatea revenirii sale la putere, acest subiect ar putea deveni din nou o prioritate.
În ciuda măsurilor de prevenire și protecție, ne aflăm în fața unei amenințări grave, care nu poate fi ignorată. Conform expertului Thomas Withington, nu putem subestima pericolele unui astfel de atac, mai ales când infrastructura noastră depinde în mod esențial de tehnologia satelitară și de rețelele electrice interconectate. Faptul că nu am luat măsuri suficiente pentru a preveni un astfel de scenariu ar putea avea consecințe devastatoare.
În fața unui astfel de pericol, soluția nu constă doar în protejarea infrastructurii, ci și în educarea și sensibilizarea publicului cu privire la riscurile legate de armele EMP. Deși acest fenomen este puțin cunoscut și greu de înțeles, el reprezintă o reală amenințare care merită atenția guvernelor și a specialiștilor în securitate națională, notează The Telegraph.
Sursa: adevarul.ro