Ariton susține că Boc le-a cerut miniștrilor să sponsorizeze Gala Bute prin companii din subordine
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a declarat miercuri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, că fostul prim-ministru Emil Boc le-a solicitat membrilor Cabinetului, în anul 2011, să sponsorizeze evenimentul Gala Bute prin intermediul companiilor de stat din subordine.
Afirmația a fost făcută de Ion Ariton în timpul audierii sale în dosarul "Gala Bute", în care este judecat alături de Elena Udrea, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții.
"În ianuarie 2011, am auzit prima oară discutându-se în Guvern despre Gala Bute. Atunci a fost promovat proiectul de hotărâre de guvern de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului de promovare a brandului de țară, inclusiv în cadrul galei de box 'Campion pentru România'. Proiectul a fost adoptat la finalul ședinței de Guvern din 5 ianuarie 2011. Înainte de Paștele din anul 2011, am avut o discuție informală cu colegii din Guvern și premier. Ni s-a cerut de către premierul de atunci Emil Boc celor care au în subordine companii care pot sponsoriza evenimentul Gala Bute să facă acest lucru, bineînțeles într-un cadru legal. În aceeași zi sau a doua zi, când am ajuns la minister, am discutat cu directorul de cabinet și cu directorul economic să ia legătura cu directorii de companii din subordinea Ministerului Economiei, dacă pot face sponsorizări către Federația Română de Box, într-un cadru legal, așa cum am discutat la Guvern", a declarat Ariton, în sala de judecată.
El a precizat că nu a mai urmărit apoi acest subiect și a aflat abia când a fost chemat la DNA ce companii au sponsorizat Gala Bute și despre ce sume este vorba.
Ariton a adăugat că, în mai 2011, a avut loc o ședință la sediul Ministerului Economiei, unde au fost convocați reprezentanți ai companiilor din subordine, însă el nu a participat la întâlnire și "a stat liniștit" în biroul lui, deoarece era convins că legalitatea demersului era verificată de fiecare companie în parte.
Fostul ministru a mai susținut că, la acea vreme, știa că Federația Română de Box este organizatorul galei și nu o firmă a lui Rudel Obreja, pe care de altfel nici nu îl cunoștea.
La o întrebare pusă de procurorul de ședință, Ion Ariton a declarat că Ministerul Economiei are în subordine companii de stat puternice, cum ar fi Romgaz sau Transgaz, și la minister veneau zeci de solicitări de sponsorizare a unor evenimente sportive, de teatru, șah etc.
"Și acum dacă eram ministru, aș fi sponsorizat echipa de handbal a României. Gala Bute a fost singurul eveniment, când colegii mei i-au chemat la minister pe directorii din companiile din subordine, deoarece era un eveniment de anvergură și fusese asumat de către Guvern. La minister veneau zilnic 20-30 de cereri de sponsorizare, dar aceste sponsorizări nu le făcea ministerul, ci companiile din subordine. Sunt convins că și acum este la fel. Nu am avut niciun dubiu că Federația Română de Box este organizatorul galei, având în vedere ce se hotărâse în Guvern și discuțiile cu prim-ministrul", a mai spus Ariton.
La acest termen de judecată, Elena Udrea a anunțat că dorește să le pună întrebări inculpaților care și-au recunoscut vinovăția, însă doar Ștefan Lungu a fost de acord, în timp ce Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Dragoș Marius Botoroagă au refuzat.
Elena Udrea, Rudel Obreja, Ion Ariton și Tudor Breazu au solicitat totodată judecătorilor să le fie revocată măsura controlului judiciar. Udrea a declarat că, prin menținerea controlului judiciar, i se încalcă unul din drepturile fundamentale ale omului, dreptul la libera circulație, deoarece nu are voie să plece în străinătate.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 26 aprilie, când vor fi audiați Ștefan Lungu și Elena Udrea.
Fostul ministru Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015 în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea.
AGERPRES