Arhiepiscopul Teodosie a contestat actele de urmărire penală în dosarul privind obținerea de fonduri europene

Arhiepiscopul Teodosie a contestat actele de urmărire penală în dosarul privind obținerea de fonduri europene

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a contestat luni, la Curtea de Apel Constanța, actele de urmărire penală efectuate în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

"Astăzi am depus (...) contestarea actelor de urmărire penală, la termenul viitor le vom și dezbate. (...) La termenul viitor vom susține contestația, acum a existat un moment de procedură necesar, respectiv înmânarea rechizitoriului și către alți doi inculpați și abia la termenul următor vom discuta pe aceste cereri", a declarat Maria Vasii, avocata arhiepiscopului.

Potrivit acesteia, clientul său nu se face vinovat de faptele care îi sunt imputate.

"Veți vedea că, dincolo de aceste acuzații grele care se aduc Înalt Preasfințitului, la finalul judecății se va dovedi că nu a săvârșit această faptă. (...) Procurorii trebuiau să acuze, dacă era vorba de o rea credință, modul în care funcționarii Arhiepiscopiei ar fi întocmit acele documente. Dacă se găseau nereguli, APIA era cea care trebuia să-i cheme, să le arate neregulile și să îndrepte lucrurile într-o formă administrativă. Legea nu prevede pedepse penale. (...) Așadar nu înțelegem de ce s-a inventat o acuzație, iar noi, sub această invenție, trebuie să venim în fața judecătorului termen de termen", a mai spus Maria Vasii.

Arhiepiscopul Teodosie a afirmat, la rândul său, că nu înțelege la ce se referă acuzația privind declarațiile false, inexacte sau incomplete.

"Am depus contestație pentru toate cele aduse în sarcina mea și nu am înțeles declarațiile false. Nu am dat nicio declarație, nici falsă, nici nefalsă. Nu știu de unde a apărut această sintagmă de declarație falsă. Așteptăm momentul în care să clarificăm totul, atunci când se va fixa termenul. Nicio declarație nu am dat, nu știu de unde a apărut în dosar că sunt învinuit de declarații false. Nicio declarație, nici la APIA, nici în altă parte, nu am dat nicio declarație. Nu există, pe semnătura mea, vreo declarație. Nu știu de unde există această susținere", a spus arhiepiscopul.

Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru data de 24 aprilie.

Teodosie Petrescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, la începutul lunii februarie. Potrivit DNA, în același dosar au mai fost deferite justiției cinci persoane, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, patru acuzate de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, iar una de tentativă la aceeași infracțiune.

Față de fapta de luare de mită reținută anterior în sarcina arhiepiscopului Tomisului s-a dispus clasarea cauzei.

"În perioada 2010 — 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), în scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la APIA, inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită 'Ferma 3' — Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință 'vii pe rod cu struguri pentru vin'/'vii pe rod cu struguri nobili pentru vin', în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi", preciza DNA.

În declarațiile depuse apare și un alt aspect fals, și anume că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu, printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care parcelele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație, menționa DNA.

Din ancheta efectuată de procurorii Serviciului Teritorial Constanța al DNA a reieșit că faptele comise de inculpați au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică, în sumă totală de 1.392.964 de lei.

"În anul 2016, plățile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei", arăta DNA.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 de lei, iar procurorii au dispus instituirea unor măsuri asiguratorii constând în poprirea conturilor deținute de arhiepiscopul Teodosie și de persoanele responsabile civilmente — Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal Sfântul Apostol Andrei.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Constanța, cu propunerea de a se menține măsura preventivă și măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”