Arhiepiscopul catolic Percă, în predica la Învierea Domnului: „Europa de Vest a întors demult spatele creştinismului“

Arhiepiscopul catolic Percă, în predica la Învierea Domnului: „Europa de Vest a întors demult spatele creştinismului“

Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de Bucureşti , Aurel Percă, a făcut duminică, un apel la apărarea "valorilor religioase şi naţionale", afirmând că Europa de Vest "a întors demult spatele creştinismului", anunță Agerpres.

Aurel Perca, arhiepiscop-mitropolit romano-catolic de București FOTO Adevărul

Aurel Perca, arhiepiscop-mitropolit romano-catolic de București FOTO Adevărul

Totodată, liderii Uniunii Europene "au adoptat o ideologie de umanism ateu şi materialist, pe care o impun popoarelor".

"De 16 ani România face parte din Uniunea Europeană. La 1 ianuarie 2007, cu toţii ne-am bucurat că facem parte din Uniunea Europeană. Am sperat că Europa secularizată va prelua spiritul creştin din ţările postcomuniste, în special ţările catolice, mai întâi, şi apoi din ţările ortodoxe, România, Bulgaria. Când Biserica din ţările din estul Europei a stârnit temeri legate de secularismul şi ateismul din ţările occidentale, euro-entuziaştii ne-au spus că se deschidea o mare oportunitate pentru aceste ţări, inclusiv pentru România, de a introduce valorile creştine în Uniunea Europeană. După câţiva ani, a devenit evident că echipele noastre guvernamentale cedau în faţa influenţei liderilor Uniunii Europene, care promovau un sistem de valori fără Dumnezeu", a spus ÎPS Percă în predica de Paşti, rostită la Catedrala Sfântul Iosif.

"Biserica a învăţat Europa să citească şi să scrie"

Conducătorii Uniunii Europene cred că Dumnezeu nu mai este necesar pentru ca ei să creeze un singur stat pe continentul nostru, consideră înaltul ierarh romano-catolic.

"Europa de Vest a întors demult spatele creştinismului. În şcolile olandeze sau franceze, de exemplu, este prezentată de mult timp o viziune falsă asupra istoriei. Acolo se învaţă că civilizaţia a apărut în Europa doar ca urmare a Revoluţiei Franceze - la sfârşitul secolului al XVIII-lea - şi că ceea ce a fost înainte a fost doar întuneric şi înapoiere. Şi să ne gândim şi cei care, poate, sunteţi în sistemul de învăţământ, cum încearcă acum cărţile de istorie să prezinte creştinismul sau apariţia creştinismului. Totuşi acest lucru este complet fals; la urma urmei, ştim foarte bine că toată ştiinţa s-a născut şi s-a dezvoltat în universităţile catolice medievale. Biserica a învăţat Europa să citească şi să scrie. A devenit promotorul nu numai al ştiinţei şi al culturii, ci şi al ospitalităţii şi al grijii faţă de cei bolnavi, săraci şi persoane fără adăpost", a arătat arhiepiscopul.

Se pierde identitatea națională

El a atras atenţia asupra "fenomenului îngrijorător" al "pierderii identităţii naţionale", susţinând că acest lucru este "impus de sus".

"Un alt fenomen îngrijorător, care poate fi observat în Europa de Vest, este faptul că ţările occidentale îşi pierd identitatea naţională. Acest proces are loc nu pentru că oamenii înşişi doresc acest lucru, ci pentru că le este impus de sus. Constituţia Europeană, nu constituţia ţării proprii. (...) Parlamentele naţionale pot vota şi pot decide asupra unor chestiuni complet secundare. Deciziile cu adevărat importante sunt luate de organisme restrânse, sunt luat la Bruxelles, cum se spune. Sf. Ioan Paul al II-lea i-a întrebat pe nişte studenţi olandezi în anii 1980 cum se face că până în anii 1950 Olanda era ţara care trimitea cei mai mulţi misionari, iar acum este o ţară în care credinţa este aproape absentă? Cu ochiul liber se poate vedea că liderii Uniunii Europene au adoptat o ideologie de umanism ateu şi materialist, pe care o impun tot mai mult popoarelor", a susţinut ÎPS Percă.

"Prin știință rezolvăm toate"

Arhiepiscopul a explicat că "această nouă ideologie este un fel de pseudo-religie bazată pe mituri". "Care sunt aceste mituri? Pentru a numi câteva: mitul egalităţii căsătoriei tradiţionale. Nu mai este bărbat, nu mai este femeie..., mitul credinţei în omnipotenţa ştiinţei. Prin ştiinţă rezolvăm toate. Se spune că ştiinţa ne va salva pe noi şi lumea din jurul nostru. Şi vedem, ştiinţa a dus la încălzirea climei, la atâtea lucruri care se întâmplă ca urmare a acestor 'progrese' ale ştiinţei. Pentru că lumea spune: de astăzi nu mai este nevoie de Dumnezeu. Omul este capabil să se salveze singur", a spus înaltul ierarh.

Un alt mit, a arătat ÎPS Percă, este "predicarea negării sufletului uman şi a negării conştiinţei, promovând astfel o falsă imagine a omului".

"Iar acest lucru are consecinţe fatale în toate domeniile culturii şi ale vieţii socio-politice şi economice. Doar observaţi cât de perversă este această introducere în şcoli, unde se scoate religia, unde se învaţă tot felul de teorii gender şi tot felul de lucruri, vedem cum drogurile proliferează în şcoli, crimele care încep să apară între elevi... Se scoate religia, îl scoatem pe Dumnezeu şi iată efectele. În acest sens, se vehiculează teza că vinovăţia este o nevroză, o boală psihică de care trebuie să te vindeci. Apoi, mitul lipsei de păcat a omului este, aşadar, o ficţiune. Relativismul: poţi să faci totul, pentru că este permis. S-a raportat în Occident că mulţi psihiatri şi psihologi, care au fost credincioşi în tinereţe, şi-au pierdut credinţa ca urmare a propagării acestor mituri", a spus Percă.

Se intensifică lupta împotriva Bisericii

Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de Bucureşti a chemat la apărarea "valorile noastre religioase şi naţionale", a "credinţei şi prezenţei lui Cristos în viaţa publică". "Nu vreau să fac o analiză nici politică, nici socială. Am voit să spun aceste lucruri într-un context în care, iată, creştinismul parcă devine ceva secundar, tangenţial şi, mai ales, lipseşte motorul care să pună în mişcare conştiinţele noastre.

Dragi fraţi şi surori, suntem conştienţi de faptul că aceste tendinţe pătrund în ţara noastră. Asistăm la o intensificare a luptei împotriva Bisericii. Trebuie să ne apărăm valorile noastre religioase şi naţionale. Trebuie să ne apărăm pentru că suntem ameninţaţi. Din fericire, există multe semne pozitive în societatea noastră şi acest lucru ne ridică speranţa că vom putea să apărăm credinţa şi îl vom putea apăra pe Cristos, care să fie prezent mai departe în societate. Lucrul esenţial este să nu ne fie frică să fim martorii lui Cristos cel Înviat!", a mai spus ÎPS Aurel Percă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”