Argentina: Manifestaţie împotriva transferării în arest la domiciliu a unui torţionar din perioada dictaturii

Argentina: Manifestaţie împotriva transferării în arest la domiciliu a unui torţionar din perioada dictaturii

Sute de persoane au protestat sâmbătă în faţa locuinţei lui Miguel Etchecolatz, un fost şef al poliţiei în perioada dictaturii (1976-1983), faţă de decizia justiţiei de a-i permite să-şi execute la domiciliu pedeapsa cu închisoare pe viaţă, relatează AFP.

În faţa casei lui Miguel Etchecolatz, situată într-un cartier rezidenţial din Mar del Plata, o staţiune turistică la 400 de kilometri de Buenos Aires, manifestanţii au dat foc unei marionete care îl înfăţişa şi au lansat rachete roşii pentru a reprezenta sângele vărsat de victimele dictaturii, perioadă în care au dispărut 30.000 de persoane, potrivit organizaţiilor umanitare.

Pe feţele manifestanţilor, măşti albe purtând numele lui Julio Lopez, un zidar în vârstă de 77 de ani, dispărut în 2006 în timp ce se deplasa la tribunal pentru a depune mărturie împotriva lui Miguel Etchecolatz. Fostul poliţist este suspectat că ar fi responsabil de dispariţia lui.

Manifestaţia din faţa casei lui Etchecolatz se înscrie în cadrul unei serii de acţiuni pentru a protesta faţă de ieşirea acestuia din închisoare care i-a fost acordată de justiţie la sfârşitul lui decembrie.

La căderea nopţii, o altă manifestaţie s-a desfăşurat pe străzile din cinci cartiere aflate în centrul oraşului Mar del Plata. În fruntea marşului, reprezentante ale Mamelor din Plaza Mayo şi fiul lui Julio Lopez.

Aceste manifestaţii, care au început vineri la apelul unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, au ca slogan "Niciun răgaz pentru ucigaşi". Ele vor continua, după cum a declarat unul dintre organizatori care a cerut pentru torţionar "închisoarea obişnuită, pe viaţă şi efectivă".

Un tribunal federal i-a acordat la 27 decembrie fostului poliţist dreptul de a-şi efectua pedeapsa la domiciliu, din cauza vârstei sale avansate, 88 de ani, şi a problemelor de sănătate.

În solicitarea lor, avocaţii acestuia au subliniat că Miguel Etchecolatz este "persoana cea mai în vârstă dintr-un penitenciar federal" şi că, "la 88 de ani şi cu diversele boli ale sale, răspunde criteriilor prevăzute de lege" pentru arestul la domiciliu.

În 1986 mai întâi, apoi între 2004 şi 2016, Etchecolatz a fost condamnat de cinci ori, pedepse pe care justiţia statului La Plata (sud) le-a transformat în închisoare pe viaţă.

Colaborator apropiat în timpul dictaturii al şefului poliţiei din provincia Buenos Aires, generalul Ramon Camps, Miguel Etchecolatz a avut în subordine, între martie 1976 şi sfârşitul lui 1977, 21 de închisori clandestine create în acest district.

Una dintre echipele de comando pe care le-a condus este responsabilă de răpirea în cursul nopţii de 16 septembrie 1976 a unui grup de liceeni cu vârste între 16 şi 19 ani, o operaţiune de represiune cunoscută sub numele "La Noche de los Lapices" (Noaptea Creioanelor). Doar patru elevi au supravieţuit.

În Argentina, deţinuţii în vârstă de peste 70 de ani pot cere comutarea pedepsei în arest la domiciliu în funcţie de caz, dar organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului luptă pentru ca persoanele condamnate pentru crime împotriva umanităţii să îşi efectueze pedeapsa în sistemul penitenciar.AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”