Argentina denunță acordul dintre Falklands și Marea Britanie. A fost semnat de un funcționar „beat”

Argentina denunță acordul dintre Falklands și Marea Britanie. A fost semnat de un funcționar „beat”

Ministrul de externe al țării, Santiago Cafiero, a declarat că a anunțat decizia denunțării acordului la o întâlnire cu omologul său britanic James Cleverley, în timpul unei întâlniri a miniștrilor de externe ai țărilor G20 la New Delhi.

Ministrul de Externe al Argentinei Santiago Cafiero. Foto: Getty Images

Ministrul de Externe al Argentinei Santiago Cafiero. Foto: Getty Images

Argentina a notificat Regatul Unit cu privire la denunțarea așa-numitului acord Foradori-Duncan, care se referă la desfășurarea activităților administrative și economice în zona Insulelor Malvinas (Falkland), a anunțat joi pe Twitter ministrul de externe al țării sud-americane Santiago Cafiero.

Argentina și-a anunțat decizia de a rezilia Pactul Foradori-Duncan, încheiat în 2016. Am făcut acest lucru la o întâlnire cu secretarul britanic de externe James Cleverley, în timpul Reuniunii miniștrilor de externe G20 de la New Delhi”, a spus Cafiero.

În septembrie 2016, Ministerul argentinian de Externe a emis o declarație în care spunea că viceministrul de externe argentinian Carlos Foradori și ministrul adjunct de externe britanic Alan Duncan au convenit să creeze un mecanism de dialog între țări pentru a îmbunătăți relațiile bilaterale și „înlătura toate obstacolele care limitează creșterea economică. din insulele Malvine”. Părțile au discutat și despre posibilitatea lansării unui nou zbor din Argentina către insule.

În 2022, Cafiero a comandat o investigație în urma rapoartelor despre comportamentul neadecvat al lui Foradori în negocierile asupra insulelor în litigiu. La baza anchetei a stat cartea lui Duncan, în care susține că Foradori, în negocierile cu acesta, în 2016, „era atât de beat” încât a doua zi „nu și-a putut aminti detaliile” acordului semnat în urma întâlnirii. Cafiero a dispus să se stabilească dacă a existat o „posibilă abatere de serviciu a unui funcționar”. Potrivit ziarului Clarín , Foradori a spus că descrierea discuțiilor făcută de Duncan nu este adevărată. Fostul ambasador britanic în Argentina Mark Kent, care a fost prezent la întâlnire, nu a confirmat nici el versiunea fostului șef adjunct al Ministerului de Externe britanic.

Insulele Malvine (Falkland), situate în partea de sud-vest a Oceanului Atlantic, fac de 200 de ani subiectul unei dispute teritoriale între Argentina și Marea Britanie. În aprilie 1982, a izbucnit un război între cele două țări. Republica Sud-Americană a fost învinsă, pierzând 649 de militari, în două luni și jumătate de ostilități. Pierderea părții britanice s-a ridicat la 255 de persoane.

În martie 2013, marea majoritate a locuitorilor arhipelagului au votat printr-un referendum ca teritoriul să rămână în posesia Regatului Unit.

Argentina nu a recunoscut rezultatele referendumului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”