Argentina: 10 foşti militari şi ofiţeri de poliţie, condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru crime comise în timpul dictaturii

Argentina: 10 foşti militari şi ofiţeri de poliţie, condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru crime comise în timpul dictaturii

Infracţiunile au fost comise la baza militară Campo de Mayo împotriva a 350 de persoane, inclusiv femei însărcinate şi angajaţi ai multinaţionalei germane Mercedes Benz.

Citirea hotărârii unanime a instanţei a fost urmărită de inculpaţi prin videoconferinţă, în timp ce sala de judecată a fost plină de rude ale victimelor şi membri ai organizaţiilor pentru drepturile omului.

Printre cele 350 de victime s-au numărat paisprezece femei însărcinate ai căror copii au fost furaţi după naştere. În Campo de Mayo exista o maternitate clandestină în care femeile însărcinate deţinute ilegal au născut în condiţii inumane înainte de a dispărea.

Organizaţia Bunicile din Plaza de Mayo estimează că în timpul dictaturii aproximativ 400 de bebeluşi s-au născut în captivitate şi au fost predaţi ilegal altor persoane. Dintre aceştia, 130 şi-au recâştigat identitatea iniţială.

Pe lista victimelor figurau şi mulţi muncitori şi delegaţi sindicali din fabricile situate în zona industrială de la nord de Buenos Aires, inclusiv producătorii de automobile Mercedes Benz şi Ford.

Procesul a început în 2019 şi a avut loc în mare parte de la distanţă din cauza pandemiei de Covid-19. Iniţial au fost 22 de inculpaţi, dar doi au murit în timpul procesului. Majoritatea fuseseră deja condamnaţi în alte procese pentru crime împotriva umanităţii.

Fostul general Santiago Riveros, în vârstă de 98 de ani, este ofiţerul de rang înalt condamnat miercuri la închisoare pe viaţă. Riveros a fost condamnat luni la o altă pedeapsă pe viaţă, alături de alţi trei militari, pentru implicarea în ”zborurile morţii”, care au constat în aruncarea în mare a prizonierilor drogaţi din avioanele care decolau din Campo de Mayo.

Fostul preşedinte al juntei militare Reynaldo Bignone, fost comandant al acestei cazărmi, care a murit în 2018, fusese deja condamnat pentru crime comise în Campo de Mayo.

De la anularea legilor de amnistie în 2006, în toată ţara au fost pronunţate 278 de sentinţe pentru crime împotriva umanităţii, implicând 1.070 de persoane condamnate, multe dintre ele la închisoare pe viaţă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...