Archaeopterix, multă vreme considerat prima pasăre din istorie, zbura ca un fazan, susţin oamenii de ştiinţă
Dinozaurul cu aripi considerat multă vreme a fi prima pasăre din istorie, Archaeopteryx, zbura ca un fazan, adică reuşea să zboare dând din aripi, dar nu era capabil de zboruri pe distanţe lungi, au descoperit oamenii de ştiinţă, potrivit Press Association.
De asemenea, Archaeopteryx nu putea să planeze sau să se ridice rapid în înaltul cerului. În schimb, avea probabil scurte episoade de zbor la joasă înălţime pentru a scăpa de pericol, cred oamenii de ştiinţă.
Fazanii din prezent adoptă aceeaşi strategie când zboară pentru a evita prădătorii sau oamenii înarmaţi.
Noul studiu, care a implicat utilizarea unui fascicul puternic de raze X pentru a analiza fosilele, a mai confirmat şi faptul că Archaeopteryx, care a trăit în urmă cu 150 de milioane de ani, a fost un zburător "activ". Acest lucru înseamnă că Archaeopteryx dădea din aripi şi zbura normal, în loc să planeze de la un copac la altul.
Oamenii de ştiinţă au efectuat studiul la European Synchrotron Facility (ESRF), din Grenoble.
Aici, electronii acceleraţi într-un tunel circular generează raze X de 100 de miliarde de ori mai puternice decât cele folosite în spitale. Razele X pot fi utilizate pentru a analiza structura internă a numeroase materiale, printre care şi fosilele.
Pentru noul studiu, fasciculul de raze X de la ESRF a fost folosit pentru a analiza oasele a trei specimene de Archaeopteryx fără a deteriora fosilele valoroase.
"Am observat imediat că pereţii oaselor de Archaeopteryx erau mult mai subţiri decât în cazul dinozaurilor tereştri, dar semănau mult cu cei ai oasele de păsări obişnuite", a declarat Dennis Voeten, care a coordonat cercetarea, din cadrul ESRF.
"Analizele datelor demonstrează, în plus, că oasele de Archaeopteryx se aseamănă cu cele de fazani, care folosesc ocazional zborul activ pentru a depăşi obstacole sau a se feri de prădători, dar nu şi cu cele ale păsărilor care planează sau se propulsează cu rapiditate, precum păsările de pradă sau păsările marine, optimizate pentru zborul de durată", a mai spus el.
Archaeopteryx - care înseamnă "aripă veche" - a trăit în Jurasicul târziu pe teritoriul de astăzi din sudul Germaniei. Primul schelet fosil de Archaeopteryx, cunoscut sub numele de Specimenul de la Londra, a fost dezgropat în 1861 în apropiere de Langenaltheim şi este conservat la Muzeul de istorie naturală din Londra.
De mărimea unei coţofene, specimenul avea caracteristici comune cu dinozaurii tereştri şi păsările moderne, printre care aripi cu pene, dinţi ascuţiţi, trei degete cu gheare şi o coadă lungă osoasă.
Totuşi, în pofida faptului că este percepută de mulţi drept prima pasăre, experţii consideră acum Archeopteryx un dinozaur zburător.
El nu a fost nici un strămoş al păsărilor moderne. În pofida faptului că are un strămoş dinozaur comun cu păsările, Archaeopteryx reprezintă o "fundătură" a arborelui evolutiv. În general, se crede că păsările din zilele noastre au evoluat dintr-un grup de dinozauri teropozi de mici dimensiuni care consumau carne.AGERPRES