Arafat, despre comunicatul privind expunerea la substanţe lacrimogene: Intenţia de a linişti populaţia a fost interpretată ca o diversiune
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, susţine că intenţia sa de a linişti populaţia care a fost în data de 10 august în Piaţa Victoriei şi care nu prezintă simptome după expunerea la gaze lacrimogene a fost interpretată ca o diversiune şi afirmă că acuzaţiile că ar ţine partea Jandarmeriei sunt absurde.
"Din păcate, intenţia de a linişti populaţia care nu prezintă simptome sau semne, luând în considerare că peste 100.000 de persoane au fost la Piaţa Victoriei în noaptea de 10 august, a fost interpretată de către un grup de persoane ca o diversiune şi o dezinformare din partea noastră. Interpretarea şi mai absurdă este că ţinem partea Jandarmeriei împotriva populaţiei sau că am executat ordine politice şi că acest comunicat este unul politic. Dacă cineva s-a simţit lezat de acest comunicat, pe care îl consider pur tehnic, îmi cer scuze", a transmis Arafat pe Facebook.
El a explicat că totul a pornit după ce un medic a scris un articol în care a prezentat aspecte legate de expunerea la substanţele lacrimogene, iar mai mulţi oameni s-au prezentat la spital pentru analize.
"Ieri dimineaţă, un medic psihiatru a scris un articol pe Facebook care a stârnit o reacţie în rândul oamenilor care au fost în Piaţa Victoriei în 10 august. În articolul respectiv, medicul a prezentat toate aspectele legate de expunerea la substanţele lacrimogene şi riscurile pe termen mediu şi lung. În urma postării pe reţelele de socializare şi a mai multor informaţii şi interpretări care au indus o stare de îngrijorare în rândul populaţiei, determinând pe unii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe fără să aibă simptome sau probleme specifice, am emis la nivelul DSU un comunicat a cărui recomandare principală este ca în cazul în care nu sunt simptome sau probleme reale, oamenii nu trebuie să se adreseze unităţilor de primiri urgenţe pentru control de rutină", a precizat Arafat.
Potrivit acestuia, numărul persoanelor fără simptome care s-au prezentat la urgenţe a început să crească, nefiind necesară internarea în niciun caz.
"Am dat acest comunicat mai ales după ce am fost sesizat de colegii de la UPU Floreasca asupra faptului că mai multe persoane se prezintă fără simptome, solicitând a fi consultate şi să aibă analizele de sânge efectuate. Este clar că, în cazul în care ai simptome sau probleme care te îngrijorează ca pacient, este recomandat să ajungi la spital sau la un medic. Însă controalele de rutină nu sunt necesare, iar în cazul persoanelor care nu prezintă simptome sau sechele analizele de sânge nu au ce demonstra, mai ales la o diferenţă de 5 zile, având în vedere că acest comunicat s-a emis ieri, 15 august, când numărul persoanelor care veneau pentru consult a început să crească, nefiind necesară însă internarea niciuneia dintre ele", a mai arătat şeful DSU.
Arafat a adăugat că a vorbit cu fabricanţii substanţelor lacrimogene şi cu un specialist din New York despre necesitatea efectuării unor controale.
"Pe de altă parte, ştiinţa este una pentru toţi, ea neputând fi aplicată diferenţiat după dorinţele unora sau altora. Înainte să publicăm acest comunicat, ne-am consultat cu fabricanţii, pe de o parte, ca să ne asigurăm de natura substanţei care a fost utilizată şi să nu ne bazăm numai pe informaţiile interne. Totodată, pe lângă documentarea şi datele obţinute de pe site-ul Centrului de Control al Bolilor din SUA, am vorbit personal cu unul dintre specialiştii renumiţi în toxicologie de la centrul de toxicologie din New York. Am întrebat de studiile recente şi de părerea lor despre efectele de lungă durată ale expunerii la substanţele respective, şi anume la substanţa CS, precum şi despre necesitatea unor controale dacă persoanele sunt asimptomatice, iar răspunsurile colegului au fost concordante cu ce este scris în comunicatul DSU", a mai precizat Arafat.
Şeful DSU mai menţionează că, din punct de vedere medical, conţinutul comunicatului rămâne valid, în ciuda comentariilor primite.
"După publicare pe site-ul DSU au fost multe comentarii şi jigniri la adresa noastră, însă conţinutul comunicatului rămâne, din punct de vedere medical, unul valid, şi anume dacă nu aveţi simptome sau probleme care să vă îngrijoreze, nu trebuie să vă prezentaţi la UPU pentru un consult de rutină, pentru că acesta nu va aduce niciun beneficiu iar medicul nu are cum să decidă ştiinţific că aţi fost expuşi la substanţele respective consultându-vă la 5 sau 6 zile după expunere, medicul bazându-se doar pe declaraţia pacientului", a mai arătat Arafat.
Potrivit acestuia, dintre cele 450 de persoane asistate în noaptea protestului, 290 au avut simptome acute şi 9 au rămas internate.
"Persoanele asistate de echipele SMURD în noaptea respectivă au fost documentate, numărul ridicându-se la peste 450. Din acest număr, aproximativ 290 au avut simptome acute de expunere la substanţele lacrimogene iar 70 au fost transferaţi la spitale, din care 9 au rămas internaţi pentru diferite probleme. Ca persoană, dar şi ca instituţie avem obligaţia de a păstra echidistanţa şi neutralitatea pentru a putea duce la îndeplinire misiunea noastră corect. Noi nu putem fi de partea unuia sau de partea altuia când executăm misiunile în domeniul situaţiilor de urgenţă, singurul scop fiind interesul cetăţeanului pe care îl servim. Nu poate nimeni să ne impună adoptarea unei poziţii dacă această poziţie nu este în favoarea cetăţeanului simplu iar când comunicăm, facem acest lucru cu scopul de a informa corect populaţia, indiferent cum este interpretată comunicarea noastră de către unii sau alţii", a încheiat Arafat.
DSU a precizat miercuri, 15 august, într-un comunicat de presă, că prezentarea la medic a persoanelor expuse la substanţe lacrimogene este necesară doar dacă apar simptome îngrijorătoare şi că substanţele utilizate la mitingul desfăşurat pe 10 august în Piaţa Victoriei sunt fabricate conform standardelor. AGERPRES