Arafat: Am o colaborare foarte bună cu Iohannis. În pandemie a fost excelentă
Șeful DSU, Raed Arafat, susține că nu a avut sincope în relația cu șeful statului, fiind considerată „foarte bună”, iar în pandemie „excelentă”, nefiind la curent de cereri de demitere a sa.
Întrebat într-un interviu la Prima TV dacă i s-a cerut demisia de către președintele statului în trecut, aluzie la o declarație mai veche a lui Ludovic Orban, Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al DSU, a negat și a subliniat că are o relație „foarte bună” cu Klaus Iohannis.
„Foarte bună (n.r. - relația cu șeful statului). Cu domnul președinte n-am absolut nicio problemă. De când lucrm împreună, mai ales pe pandemie, pot să spun că a fost o colaborare ecelentă”, a precizat Arafat.
Șeful DSU a subliniat că „pe perioada stării de urgență dânsul ne-a adus pe toți la masă”. De altfel, a considerat că discuțiile la care erau și experți, și miniștri, au avut impact pozitiv pe coordonarea răspunsului statului la provocările pandemiei.
„Aceste consultări au însemnat mult la început. Dar și după starea de urgență am avut o colaborare și coordonare cu instituția președintelui”, a mai punctat Arafat.
Ludovic Orban declara, tot la Prima TV, în noiembrie 2021, că șeful statului i-a cerut să-l demită pe Arafat la sfârșit de 2019, început de 2020. „Președintele Iohannis mi-a cerut să-l demit pe Raed Arafat. Am refuzat pentru că dacă aveam o situație de urgență nu puteam răspunde rapid”, a afirma liderul Forța Dreptei, referitor la perioada când era premier.
Clinciuri Arafat-Rafila
În prezent, probleme pentru Arafat nu sunt reprezentate de relația cu PNL, cu de cea cu PSD, în special cu Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, nemulțumit de faptul că instituția sa răspunde de partea financiară a DSU, însă personalul e în subordinea lui Arafat.
Serviciile medicale de urgență - inclusiv SMURD, ambulanța, Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor și Compartamentele de Primiri Urgențe - se află acum sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, iar Rafila vrea să scoată serviciile medicale de urgență din subordinea lui Raed Arafat și să le aducă la Ministerul Sănătății, care le finanțează în acest moment, dar nu are coordonarea lor.
Cei doi s-au atacat reciproc în nenumărate rânduri. În luna august, Rafila afirma, într-o conferință de presă la minister, că „în ultimii opt ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost în altă parte”.
Alexandru Rafila mai spunea că „decizia în ceea ce priveşte modul de pregătire profesională a oamenilor care lucrează în sistemul de urgenţă - fie că discutăm de ambulanţă, fie că discutăm de unităţile de primiri urgenţe - trebuie să revină Ministerului Sănătăţii.
Recent, ministrul Sănătății a criticat că pompierii tratează pacienții, spunând ironic că juriștii pot să coordoneze activitatea de urgență la Ministerului Sănătății, iar „Raed Arafat va fi primul om care va ajunge pe Marte”.
În Coaliție, nici măcar Marcel Ciolacu nu s-a solidarizat cu Alexandru Rafila, fiind rezervat în criticarea lui Raed Arafat, cu toate că ministrul Sănătății este din PSD. Practic, în afară de Rafila, social-democrații nu au ieșit cu atacuri la adresa șefului DSU.
Sursa: adevarul.ro