Arad: Primarul comunei Zăbrani, condamnat definitiv la închisoare cu executare
Primarul comunei Zăbrani, Marian Toader, a fost condamnat definitiv, joi, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că a obţinut pe nedrept fonduri europene.
Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Timişoara, după ce prima instanţă l-a condamnat pe edil, în martie 2020, la patru ani de închisoare.
Conform soluţiei pe scurt publicată pe portalul Curţii, Marian Toader a fost condamnat la un an pentru constituirea unui grup infracţional organizat, la trei ani pentru abuz în serviciu şi la trei ani de închisoare pentru spălare de bani. Instanţa a decis ca pedeapsa rezultantă să fie de patru ani şi patru luni închisoare, rezultată din pedeapsa cea mai grea, de trei ani, plus o treime din celelalte pedepse.
Edilului i-au fost interzise şi unele drepturi, printre care cel de a fi ales într-o funcţie în cadrul autorităţilor publice sau în orice alte funcţie publică.
În acelaşi dosar au mai primit diferite pedepse reprezentanţi ai unor firme, respectiv Radu Viorel-Popa (şase ani de închisoare), Valer Pop (cinci ani de închisoare) şi Jean Cîrja (cinci ani de închisoare).
În decembrie 2015, DNA anunţa că, în perioada 2010 - 2014, Radu Viorel Popa, reprezentant al firmelor Belle Fruct şi Best New Mill, şi Marian Toader, primar al comunei Zăbrani, au constituit un grup infracţional la care au aderat ulterior şi Jean Cîrja şi Valer Pop, reprezentanţii unor firme, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene.
"Valoarea totală a sumelor de bani încasate pe nedrept de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 13.666.917 lei (circa 3 milioane euro, la acea dată - n.r.) reprezentând valoarea sprijinului financiar nerambursabil pentru două campanii agricole", menţiona un comunicat DNA emis în urmă cu cinci ani.
Cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 şi 2011-2012, Viorel Popa a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantaţiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafeţe de 56 ha, respectiv 175,86 ha. Ulterior, au fost depuse mai multe documente "cu conţinut nereal", întocmite cu complicitatea altor persoane.
Primarul Marian Toader a fost cel care i-a pus la dispoziţie lui Viorel Popa în mod gratuit (deşi se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevenţe către Primăria Zăbrani) suprafeţele de teren necesare înfiinţării plantaţiei viticole. Din redevenţă, Primăria Zăbrani ar fi încasat 110.250 euro.
Suprafaţa de aproximativ 56 ha pe care a fost înfiinţată plantaţia viticolă a ajuns în exploatarea unei societăţi comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader.
"O parte din foloasele obţinute (1.911.580 lei) de inculpaţii Popa Radu Viorel, Cîrja Jean şi Pop Valer, ca urmare a obţinerii pe nedrept a fondurilor nerambursabile, au fost ulterior supuse unor proceduri de "albire" sau "spălare", pentru a crea aparenţa de legalitate, de onestitate a mijloacelor băneşti obţinute în modalitatea arătată mai sus. Mai mult, în cursul anului 2013, inculpatul Popa Radu Viorel a dedus, solicitat şi obţinut rambursarea TVA, în sumă de 141.076,84 lei, aferentă unor operaţiuni comerciale, stabilite ca fiind nereale, finanţate cu fonduri nerambursabile, provenind din bugetele UE (operaţiuni comerciale scutite de TVA)", mai preciza DNA la acea dată. AGERPRES