Arad: Fraudă cu subvenţii pentru fermieri, de un milion de euro; cinci persoane - trimise în judecată de DNA
Un om de afaceri din Arad şi alte patru persoane au fost trimise în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru o fraudă de aproximativ un milion de euro cu subvenţii europene şi naţionale acordate pentru crescătorii de animale.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de DNA, cazul este instrumentat de către procurorii anticorupţie din Timişoara, iar printre cei cinci inculpaţi trimişi în judecată se află un om de afaceri cu firme în domeniul zootehnic şi două angajate ale acestuia.
Inculpaţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (autorat şi complicitate), obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată (autorat şi complicitate) şi infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals (autorat şi instigare), comise în formă continuată.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada 2016 - 2019, omul de afaceri arădean, sprijinit de două angajate, "au constituit un grup infracţional organizat care ar fi avut ca scop obţinerea nelegală a unor subvenţii pentru animale prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum şi a fondurilor europene şi naţionale acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 şi 2018".
"Cei trei inculpaţi ar fi creat şi folosit o schemă de fraudare în care ar fi folosit documente false emise pe numele a peste 30 de fermieri şi exploataţiile zootehnice de creştere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acestora. Prin această schemă ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiţii simulate care ar fi dat drept de obţinere de subvenţii pentru creşterea lor. În realitate, animalele nu îndeplineau cerinţele obligatorii de subvenţionare, însă membrii grupului, beneficiind şi de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, ar fi creat aparenţa respectării cerinţelor legale ale finanţării prin falsificarea certificatelor de origine şi a paşapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naştere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce priveşte existenţa taurinelor şi categoria din care făceau parte animalele", a informat DNA.
Aceste documente false ar fi fost prezentate instituţiilor cu atribuţii de avizare, aprobare şi finanţare, respectiv Direcţia Agricolă Arad şi APIA, ceea ce ar determinat, în final atribuirea subvenţiilor.
Prin aceste demersuri s-au obţinut fonduri nerambursabile în valoare totală de 4.271.646 lei, mai arată DNA.
În acest caz, APIA şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-au constituit părţi civile în cauză, fiind dispuse măsuri asigurătorii faţă de patru dintre inculpaţi.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse. AGERPRES / (AS - autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)