Arabia Saudită relaxează sistemul de tutelă masculină asupra femeilor
Arabia Saudită a decis să le acorde femeilor mai mult control asupra alegerilor lor de viață, relaxând și mai mult controversatul sistem de tutelă masculină, o măsură salutată drept un mic pas pozitiv pentru femeile din acest regat conservator, transmite vineri Reuters.
În Arabia Saudită femeile au nevoie de aprobarea unui bărbat pentru a călători, a studia sau a primi unele tratamente medicale.
Presa locală a scris însă în această săptămână că regele Salman a emis un ordin prin care femeilor li se permite să beneficieze de servicii guvernamentale de educație și sănătate fără acordul prealabil al unui tutore bărbat — tată, soț sau fiu.
Aceasta înseamnă că, în anumite circumstanțe, femeile pot studia și avea acces la tratament spitalicesc, pot lucra în sectorul public sau privat și să se reprezinte singure în instanță fără acordul unui tutore bărbat, a explicat Maha Akeel, activistă pentru drepturile femeilor și director în cadrul Organizației Cooperării Islamice, cu sediul la Jeddah.
'Acum cel puțin se deschide ușa pentru discuții despre sistemul de tutelă', care este 'neislamic și umilitor pentru femei' și un obstacol pentru drepturile acestora, a declarat Akeel pentru Fundația Thomson Reuters.
Ordinul regal este cel mai recent dintr-o serie de măsuri luate în Arabia Saudită pentru a include mai mult femeile în forța de muncă, în contextul în care regatul își propune diversificarea economiei și reducerea dependenței de petrol.
Tendința a început în 2011, când fostul rege Abdullah a permis accesul femeilor în consiliul consultativ guvernamental Shura. În prezent, femeile pot vota în alegerile municipale, se pot angaja în unele locuri de muncă în servicii și li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice pentru prima oară în 2012.
Cu toate acestea, Arabia Saudită este în continuare plasată pe locul 141 din 144 de state în clasamentul Global Gender Gap pe 2016, un raport al Forumului Economic Mondial privind inegalitățile dintre femei și bărbați în ce privește participarea economică și politică, sănătatea și educația.
AGERPRES