Arabia Saudită, principalul promotor extern al extremismului islamist în Marea Britanie (raport)
Arabia Saudită este principalul promotor extern al extremismului islamist în Marea Britanie, afirmă un raport dat publicității miercuri de think-tank-ul The Henry Jackson Society, care solicită o anchetă publică în ce privește rolul Riadului și al altor țări din Golf, informează BBC News.
Potrivit raportului, există 'o legătură clară și tot mai strânsă' între organizații islamiste care primesc fonduri din străinătate, predicatori ai urii și grupări jihadiste care promovează violența.
Documentul apare pe fondul presiunilor asupra guvernului britanic de a face public un raport despre grupările islamiste de pe teritoriul țării.
Raportul Ministerului de Interne cu privire la existența și influența unor organizații jihadiste, ordonat de fostul prim-ministru David Cameron în 2015, nu a fost încă finalizat, existând semne de întrebare că va fi publicat vreodată.
Criticii au sugerat că publicarea acestui raportul s-ar putea dovedi stânjenitoare pentru guvern, care întreține strânse relații diplomatice, economice și de securitate cu zona Golfului, în special cu Arabia Saudită.
Raportul de miercuri afirmă că un număr de state din Golf, precum și Iranul, furnizează sprijin financiar pentru moschei și instituții de educație islamice care au găzduit predicatori extremiști și au legături cu răspândirea de materiale extremiste.
În fruntea acestei liste de state se află Arabia Saudită, afirmă raportul, potrivit căruia indivizi și fundații au fost puternic implicați în exportul de ceea ce documentul numește 'ideologie wahabbistă iliberală', citând un număr de exemple.
În câteva cazuri, susține raportul, instituții din Marea Britanie care primesc finanțare din Arabia Saudită sunt conduse direct din acest stat, deși în majoritatea situațiilor se pare că banii 'doar cumpără influența donatorilor străini'.
Ambasada Arabiei Saudite la Londra a dezmințit concluziile raportului drept 'categoric false', afirmând, într-un comunicat, că orice acuzații despre faptul că regatul ar fi radicalizat 'un număr mic de indivizi sunt neîntemeiate și lipsite de dovezi credibile'.
După cum amintește BBC, publicarea acestui raport survine într-un context delicat, în care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Egipt acuză Qatarul că sprijină terorismul, o acuzație pe care documentul o consideră ipocrită.
Miniștrii de externe ai celor patru state arabe se întâlnesc miercuri la Cairo pentru a lua în discuție posibile sancțiuni suplimentare, în timp ce omologul lor din Qatar va susține punctul de vedere al regimului de la Doha într-o conferință de presă la Londra.
Acordând credit raportului, parlamentarul laburist Dan Jarvis a declarat că acesta aruncă o lumină 'foarte îngrijorătoare' asupra legăturilor între Arabia Saudită și finanțarea extremismului. El a cerut guvernului să facă public raportul cu privire la finanțările externe, subliniind că, date fiind 'teribilele și tragicele atacuri teroriste la care am asistat în acest an, este vital să folosim fiecare instrument aflat la dispoziție pentru a ne proteja comunitățile'.
'Aceasta include identificarea rețelelor care promovează și sprijină extremismul, și închiderea rețelelor financiare care le finanțează', a subliniat el.
Potrivit parlamentarului laburist, propusa Comisie de combatere a extremismului, un organism menit să identifice cazurile de extremism din societate, ar trebui să facă o prioritate din problema finanțării din străinătate a instituțiilor britanice.
Prim-ministrul Theresa May, care s-a aflat într-o vizită în Arabia Saudită în aprilie, a insistat asupra importanței relației istorice cu acest stat pentru securitatea și comerțul Marii Britanii.
În schimb, liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a cerut suspendarea imediată a exporturilor britanice de armament către această țară, din cauza situației drepturilor omului și a intervenției militare saudite în Yemen.
AGERPRES