Arabia Saudită a executat 170 de persoane în 2023. Autorităţile spun că sunt "compatibile cu Sharia”, legea islamică

Arabia Saudită a executat 170 de persoane în 2023. Autorităţile spun că sunt "compatibile cu Sharia”, legea islamică

Mai mulți condamnați la moarte au fost executați în Arabia Saudită în anul ce tocmai s-a încheiat, declanșând furia militanților pentru drepturile omului care denunţă în mod regulat execuţiile facute, de obicei, prin decapitare.

În Arabia Saudită, execuțiile condamnaților sunt tot mai frecvente FOTO Shutterstock

În Arabia Saudită, execuțiile condamnaților sunt tot mai frecvente FOTO Shutterstock

Conform Știrile ProTV , care citează News.ro, cele mai recente execuţii au avut loc duminică, 31 decembrie 2023. Acestea au vizat persoane condamnate pentru crimă, dintre care două la Tabouk (nord), una la Riad şi cealaltă la Jazane (sud), potrivit Ministerului saudit de Interne, citat de agenţia oficială SPA.

Treizeci şi trei de persoane "implicate în terorism" şi doi soldaţi condamnaţi pentru trădare se află pe lista celor 170 de persoane executate în cursul anului 2023.

În 2022, 147 de persoane au fost executate, dintre care 81 într-o singură zi, declanşând un val de condamnări în întreaga lume. În anul 2019 a fost atins recordul absolut: au avut loc 187 de execuţii.

Militanţii pentru drepturile omului denunţă în mod regulat execuţiile, care se fac de obicei prin decapitare, dar autorităţile le consideră "compatibile cu Sharia (legea islamică)" şi necesare pentru "menţinerea ordinii publice".

Cetățean american, condamnat și executat în Arabia Saudită pentru că și-a ucis tatăl egiptean

În luna august 2023, cetățeanu americal Bishoy Sharif Naji Naseef a fost condamnat și executat în Arabia Saudită după ce și-a bătut și strangulat tatăl egiptean până la moarte. Naseef a fost executat în Arabia Saudită. Nu este clar cum a avut loc execuția, dar se crede că a fost decapitat.

Bishoy Sharif Naji Naseef a fost executat la Riyadh, potrivit unui comunicat al Ministerului saudit de Interne, care a precizat că acesta și-a bătut și apoi și-a strangulat mortal tatăl egiptean.

De asemenea, declarația susține că Naseef a folosit narcotice, a mutilat corpul tatălui său după ucidere și a încercat să ucidă o altă persoană, înainte de a fi arestat.

Ministerul nu a identificat modul în care a fost executat Naseef, dar Arabia Saudită a folosit adesea în trecut decapitarea atunci când a aplicat pedeapsa cu moartea.

În topul țărilor cu cele mai multe execuții

Arabia Saudită s-a clasat pe locul al treilea în topul națiunilor cu cel mai prost bilanț în materie de execuții, după China și Iran, în 2022, potrivit statisticilor Amnesty International.

Regatul din Golf este frecvent criticat pentru utilizarea prolifică a pedepsei capitale, despre care grupurile pentru drepturile omului spun că subminează încercarea sa de a-și îmbunătăți imaginea prin intermediul unei ample agende de reforme sociale și economice „Vision 2030”, scrie Daily Mail .

Rata anuală a execuțiilor sale aproape s-a dublat de când prințul moștenitor Mohammed bin Salman și tatăl său au ajuns la putere , potrivit unui raport al grupului britanic pentru drepturile omului Reprieve.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…