Aproximativ 30% dintre instituţiile financiare accelerează adoptarea Inteligenţei Artificiale, pe fondul creşterii fraudelor (studiu)
Aproximativ 30% dintre instituţiile financiare accelerează adoptarea Inteligenţei Artificiale, pe fondul creşterii numărului de fraude cauzate de contextul COVID-19, potrivit unui studiu realizat de SAS, KPMG şi Asociaţia Specialiştilor Certificaţi în Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ACAMS).
"O treime dintre instituţiile financiare accelerează procesul de integrare a tehnologiilor Artificial Intelligence (AI) şi Machine Learning (ML) în procesele lor de combatere a fraudei şi spălării banilor (AML), ca răspuns la contextul COVID-19, care a cauzat o creştere fulminantă a fraudei şi criminalităţii financiare", susţin autorii cercetării.
Conform studiului, peste jumătate dintre instituţiile financiare declară că au implementat deja sau intenţionează să integreze sisteme de Inteligenţă Artificială în procesele lor de combatere a spălării banilor.
Pe de altă parte, aproape 40% dintre profesioniştii în compliance au declarat că planurile de adopţie AI/ML vor continua conform obiectivelor stabilite, în ciuda perturbării pandemice.
Potrivit sursei citate, raportul examinează informaţii furnizate de la peste 850 de membri ACAMS din întreaga lume. Aceştia au oferit răspunsuri despre modul în care angajatorii lor utilizează tehnologia pentru a detecta acţiuni de spălare a banilor. Se estimează că acest fenomen cauzează pierderi anuale între 800 miliarde de dolari şi 2 trilioane dolari, respectiv 2% până la 5% din PIB-ul global.
"În contextul COVID-19, instituţiile financiare şi-au dat seama rapid că vechile metode şi sisteme de detectare a infracţiunilor financiare nu mai sunt suficiente. Din fericire, tehnologia reuşeşte să ţină pasul cu vremurile, iar sistemele de Inteligenţă Artificială dinamice se adaptează rapid la schimbările pieţei şi la riscurile emergente. În plus, acestea oferă sprijin şi în acţiunile de conformitate pe care organizaţiile financiare, unele dintre cele mai reglementate industrii, trebuie să le întreprindă periodic", a declarat Ştefan Baciu, Country Manager SAS România.
Astfel, AI şi ML au devenit tehnologii esenţiale pentru profesioniştii în compliance, care încearcă să-şi eficientizeze procesele de conformitate AML (Anti-Money Laundering) pentru a combate infracţiunile financiare şi de spălare a banilor.
Totodată, mai mult de jumătate (57%) dintre respondenţi fie au implementat AI/ML până în prezent, fie se află în stadiul de probă al diverselor soluţii sau intenţionează să le implementeze în următoarele 12-18 luni.
De altfel, 28% dintre instituţiile financiare de mari dimensiuni (cele evaluate la peste 1 miliard de dolari) şi 16% dintre instituţiile financiare mai mici se consideră inovatori şi mizează pe integrarea tehnologiei AI.
Indiferent de dimensiunea instituţiei, presiunea sub care s-au aflat băncile în contextul COVID-19, concomitent cu nevoia de creştere a preciziei şi productivităţii, a reprezentat impulsul necesar pentru accelerarea utilizării soluţiilor advanced analytics pentru AML.
Potrivit respondenţilor, cei doi principali factori determinanţi în integrarea AI şi ML sunt: îmbunătăţirea calităţii investigaţiilor şi a documentelor de reglementare (40%) şi reducerea falsurilor pozitive şi costurilor operaţionale rezultate (38%).
SAS este liderul soluţiilor de analytics. Prin servicii şi soluţii software inovatoare, SAS sprijină şi inspiră clienţii din întreaga lume să transforme datele în informaţii valoroase. AGERPRES