Aproximativ 200 de sesizări privind nerespectarea normelor de urbanism în București, pe juristurban.ro

Aproximativ 200 de sesizări privind nerespectarea normelor de urbanism în București, pe juristurban.ro

Aproximativ 200 de sesizări privind construcții ilegale în București au fost înregistrate într-un an pe juristurban.ro, o platformă ce își propune să ajute cetățenii care militează pentru respectarea regulilor de urbanism local, au anunțat miercuri reprezentanții Asociației Salvați Bucureștiul. La conferința de presă ce a avut loc la sediul asociației din Capitală au participat Nicușor Dan — manager al acestui proiect, urbanistul Alexandru Pânișoară și Oana Poenaru — jurist.

Sesizările cetățenilor pot fi făcute pe email, la [email protected] , pe site-ul juristurban.ro sau la telefonul menționat online. Platforma a fost deschisă în decembrie 2014. Printre problemele frecvent semnalate se numără nerespectarea distanței dintre clădirile vechi și cele noi, unele construcții sunt realizate cu derogări de la Planul de Urbanism General sau fără afișarea unui panou pe care să fie comunicat proiectul în desfășurare.

"Estimativ, autorizații ilegale în București sunt cam 800. (...) Un element important sunt instituțiile. Noi nu ar trebui să fim aici dacă poliția locală ar funcționa, dacă prefectul ar funcționa și dacă parchetul ar funcționa'', a declarat Nicușor Dan.

La rândul său, Alexandru Pânișoară consideră că până la urmă totul ține de proprietari. ''Putem face până la un anumit punct demersuri. Foarte mult ține de proprietari, de vecini. Uneori merg până la capăt, alteori nu", a spus acesta.

Pânișoară a prezentat și unul dintre cazurile de succes, rezolvate și prin intermediul juristurban.ro .

"Pe interfața juristurban, un cetățean din sectorul 6 a făcut o sesizare privitor la o construcție ce se afla în vecinătatea acestuia. Noi am preluat cazul, l-am analizat, am găsit o grămadă de nereguli și atunci l-am consiliat și i-am oferit sprijinul. Am formulat o serie de sesizări către instituțiile abilitate. Răspunsurile nu au fost foarte favorabile, dar din partea ISC-ului (Inspectoratul de Stat în Construcții — n.r.) a venit un răspuns în care aceștia ne-au spus că nu au putut intra în posesia documentației pentru că acestea au fost preluate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București, așteptând o soluție din partea procurorilor", a detaliat el.

Asociația Salvați Bucureștiul face parte din Coaliția de Urbanism, alături de alte zece organizații din țară, printre care Asociația Mai Bine — Iași, Asociația Salvăm Câmpia de Vest — Curtici (Arad) și Grupul Floreasca. Membrii fondatori ai acestei rețele sunt organizații care au inițiat litigii sau altfel de acțiuni către autorități pe teme de încălcare a normelor de urbanism, construcții, protecția patrimoniului sau a mediului.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”