Aproximativ 100 de persoane au asistat la Palatul Regal, la sosirea cortegiului funerar al Reginei Ana

Aproximativ 100 de persoane au asistat la Palatul Regal, la sosirea cortegiului funerar al Reginei Ana

Aproximativ 100 de persoane au asistat miercuri seară la sosirea cortegiului funerar al Reginei Ana, la Palatul Regal de pe Calea Victoriei.

* Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost depus la Palatul Regal din București

* Cortegiul funerar al Reginei Ana a parasit Castelul Peleș și se îndreaptă spre București (GALERIE FOTO)

* Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a ajuns la Castelul Peleș (FOTO)

* Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost adus în țară (GALERIE FOTO)

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

În jurul orei 20,30, cortegiul a intrat pe porțile Palatului, lăsându-i fără replică pe curioșii care s-au înghesuit pe gard pentru a imortaliza clipa cu telefoanele sau tabletele, sau pur și simplu pentru a asista la tristul eveniment.

Sicriul a fost coborât din mașină de militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Vitezul" și purtat apoi pe umeri în Sala Tronului.

În prezenta membrilor Familiei Regale, a principesei Margareta și a arhiepiscopului mitropolit Ioan Robu, însoțit de alți clerici, împreună cu doi Cavaleri de Malta, a fost oficiată o rugăciune catolică.

Femei, bărbați sau copii, simpli curioși, bătrâni sau tineri monarhiști — membri ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei au început să se grupeze pe trotuarul din fața Palatului Regal încă de când cortegiul a plecat de la Castelul Peleș.

O tânără femeie îndoliată, care a mărturisit că a văzut-o pe Regina Ana la televizor și a citit cărți dedicate acesteia, și-a exprimat admirația: "Forța, forța de a-i încuraja pe cei de lângă ea. Pe Rege, pe cele cinci fete. Să treacă peste absolut orice. Ea avea un optimism extraordinar. Debordant. Felul ei simplu de a fi te cucerea", a spus tânăra, adăugând că a iubit-o foarte mult pe Regină.

Un septuagenar s-a declarat "foarte supărat" pentru că nu întrevede "readucerea Monarhiei".

"Aștept să vină sicriul. Mâine voi fi iar aici... Poimâine iar... Mi-au curs lacrimile aici când a abdicat (n.r. Regele Mihai). Am 79 de ani. L-am prins... Apoi ne ridicau aparatele de radio și le depozitau undeva să nu ascultăm mesajele pe care Regele le transmitea din străinătate. Tata a murit în pușcărie... Cu monarhia ar fi foarte bine", a susținut el.

În opinia lui Tudor Vișan-Miu, președintele organizației de tineret a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, prezența la tristul eveniment derivă dintr-o "dublă datorie de bucureșteni și de români de a ne respecta istoria".

Un purtător de drapel tricolor cu însemnele regale a afirmat că a venit pentru a aduce un ultim omagiu "Reginei noastre".

"Este foarte greu să rezumi în câteva cuvinte 150 de ani de istorie. Practic, putem spune că Monarhia Română a creat statul român modern și l-a adus la apogeul dezvoltării sale", a spus tânărul, care s-a recomandat Andrei Berinde, secretar executiv al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.

El a spus că nu a "avut onoarea" de a o cunoaște pe Regina Ana, dar a rememorat momentele când, copil fiind, în 1994, la Aeroportul Henri Coandă a asistat la sosirea Regelui Mihai.

"O imagine pe care n-o s-o uit până oi închide ochii. La Aeroportul Otopeni, o mână de oameni practic așteptam să sosească mașina cu Majestatea sa în vizită. Mi-aduc aminte că mașina a încetinit, s-a lăsat jos fereastra și Majestatea Sa ne-a zâmbit. Practic te bloca atâta căldură, acel zâmbet!", a mai spus Berinde.

Joi și vineri, între orele 8,00 și 22,00, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal.

Slujba de înmormântare a Reginei Ana este programată pentru sâmbătă, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Regina Ana a murit pe 1 august, la Spitalul din Morges, în Elveția.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Cristina Tatu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”