Aproximativ 10 mii de rezerviști ai armatei israeliene refuză să servească în semn de protest
Aproximativ 10.000 de rezerviști din 40 de unități diferite ale IDF au raportat sâmbătă seara că refuză să se ofere voluntari pentru serviciu dacă guvernul lui Benjamin Netanyahu avansează cu reforma judiciară, relatează radio Kan și al 12-lea canal al televiziunii israeliene.
Proteste în Israel împotriva reformei judiciare. Foto: Arhiva Adevărul
Kan notează că 10.000 de rezerviști din toate ramurile armatei s-au alăturat protestului a aproximativ 1.000 de piloți din Forțele Aeriene israeliene, care și-au anunțat intenția de a refuza serviciul în rezervă cu o zi înainte. Potrivit The Times of Israel , mulți israelieni au amenințat în ultimele luni că vor refuza serviciul de voluntariat în rezerva armatei dacă guvernul va implementa planul de reformă judiciară.
În martie, ministrul Apărării Yoav Galant a cerut public suspendarea reformei și a fost demis. Această decizie a lui Netanyahu a provocat un nou val de proteste în masă în toată țara, iar sindicatele au intrat în grevă generală. La sfârșitul lunii martie, premierul a decis să amâne aprobarea reformei cel puțin până la vară, iar în aprilie a anunțat că șeful Ministerului Apărării își va păstra postul.
În iulie, cabinetul a reluat încercarea de a implementa reformele dorite în sistemul judiciar, în Parlament, unul dintre proiectele de lege fiind aprobat de Knesset în primă lectură.
Mii de oameni protestează în tot Israelul în această seară. Potrivit canalului de televiziune israelian 13, un total de aproximativ 260.000 de oameni au ieșit în stradă în toată țara. Potrivit acestor informații, mitingul de la Tel Aviv a adunat aproximativ 170.000 de participanți, iar aproximativ 85.000 de persoane protestează lângă Knessetul din Ierusalim în aceste ore.
Protestele masive împotriva reformei judiciare au fost reluat marți în diferite părți ale Israelului. Manifestanții își exprimă dezacordul față de politicile guvernului conduse de Netanyahu, în special, față de planul propus de acesta de reformare a sistemului judiciar, care ar limita puterile Curții Supreme și ar acorda puterii executive dreptul de a controla selecția judecătorilor. Acest plan, înaintat de Cabinetul de Miniștri la începutul anului, a stârnit imediat proteste aprige din partea opoziției, care credea că reforma în această formă va submina fundamentele democrației.
Săptămâna trecută, Knessetul a adoptat în primă lectură prima dintre legile referitoare la reforma judiciară. Aceasta limitează capacitatea Curții Supreme de a supraveghea deciziile executive. Luni seară, Netanyahu l-a informat pe președintele american Joe Biden într-o conversație telefonică despre o lege legată de reforma judiciară care va fi adoptată săptămâna viitoare în Parlament. În plus, șeful guvernului israelian i-a spus lui Biden despre intenția sa în timpul pauzei de vară de a încerca să ajungă la un consens public larg cu privire la restul procesului de reformă judiciară.
Sursa: adevarul.ro