Apropiații lui Vâlcov încercau 'înălbirea', în timpul cercetărilor, a relațiilor fictive dintre firmele grupului de interese (rechizitoriu)

Apropiații lui Vâlcov încercau 'înălbirea', în timpul cercetărilor, a relațiilor fictive dintre firmele grupului de interese (rechizitoriu)

Apropiații lui Darius Vâlcov au încercat, în timpul derulării cercetărilor DNA în primul dosar în care acesta a fost trimis în judecată, "înălbirea" relațiilor comerciale fictive existente între firmele care făceau parte din grupul de interese al fostului ministru al Finanțelor, se arată în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată în al doilea dosar pentru fapte de corupție.

Potrivit documentului citat, din conținutul convorbirilor ambientale purtate de mai mulți apropiați ai lui Vâlcov a reieșit că, în timpul cercetărilor care se efectuau în primul dosar în care fostul ministru a fost trimis în judecată, pentru a crea aparența unor relații comerciale reale între societățile controlate de Vâlcov, au pus la cale o strategie de natură "a albi" fictivitatea acestora prin virarea unor sume de bani între respectivele firme.

"De asemenea, din conținutul convorbirilor ambientale purtate la data de 25.02.2013 între Mocanu Marian Alexandru, Șușală Lucian Petruț și Timofte Petre Bogdan, respectiv la data de 02.03.2015 între Mocanu Marian Alexandru și Șușală Lucian Petruț a reieșit că în timpul cercetărilor care se efectuau în dosarul nr. 378/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție, pentru a crea aparența unor relații comerciale reale între societățile comerciale controlate de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, (...) au pus la cale o strategie de natură 'a albi' fictivitatea acestora prin virarea unor sume de bani între aceste societăți comerciale afiliate grupului de interese al inculpatului, scopul urmărit fiind acela de a face dovada că SC SGV Development SRL a încasat chiria de la SC CITY Hotel&Lounge SRL, respectiv că SC SGV Development SRL a plătit către SC Bogmar Pro Design SRL ceea ce investise în hotel cu banii primiți ca mită de inculpat", arată procurorii.

Conform datelor din rechizitoriu, pentru a-și asigura protecția față de eventuale consecințe penale care puteau decurge din activitățile ilicite pe care Darius Vâlcov le iniția și desfășura, acesta a uzat de atributul conferit de lege de a-și delega atribuțiile, ceea ce în opinia sa ar fi putut constitui mijlocul prin care putea fi exonerat de o eventuală răspundere penală.

"Așa se explică faptul că, imediat după învestirea în funcția de primar al municipiului Slatina, inculpatul își delega atribuțiile care aveau legătură cu încheierea unor contracte de lucrări sau prestări de servicii cu unitatea administrativă locală pe care fusese desemnat să o reprezinte și în raporturile cu diversele persoane juridice. (...) După validarea la data de 22.06.2012 în funcția de primar, la numai 4 zile, inculpatul Vâlcov Darius Bogdan și-a delegat martorului Prina Minel Florin (viceprimar—n.r.) atribuțiile prevăzute de Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, respectiv cele reglementate de dispozițiile art. 63 alin. 4 lit. a, b, c și d și art. 65 alin. 5 lit. c, d, f și g", se arată în rechizitoriu.

Totodată, procurorii notează "perseverența infracțională" a lui Vâlcov și susțin "premeditarea" de către inculpat a săvârșirii infracțiunii de luare de mită în legătură cu contractul de lucrări atribuit SC Plus Confort SRL, prin crearea mecanismelor necesare și înființarea unor societăți comerciale pe care le controla prin interpuși.

"Este, de asemenea, evident că în această perioadă inculpatul Vâlcov Drius Bogdan a dispus înființarea mai multor societăți comerciale (...) prin intermediul cărora să obțină anumite foloase de la SC Plus Confort SRL, societate care încheiase și avea în derulare contracte de lucrări cu Primăria Slatina, pe care inculpatul o conducea în calitate de primar, SC Bogmar Pro Design SRL fiind una din societățile care a fost folosită pentru transferul și disimularea provenienței ilicite a sumelor de bani pretinse cu titlu de mită", afirmă procurorii.

Potrivit acestora, SC Plus Confort SRL a transferat către SC Bogmar Pro Design SRL suma de 2.146.270, 49 lei prin crearea aparenței unor legături comerciale între cele două societăți comerciale justificate printr-un circuit de documente comerciale (contracte, acte adiționale) și financiar-contabile (facturi, situații de lucrări etc.) fictive.

"În aceste condiții, după ce în perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, primar al municipiului Slatina, i-a pretins administratorului SC Plus Confort SRL București 10% (2.500.000 lei) din sumele încasate de această societate de la Primăria Slatina, în perioada 21.01.2013-13.06.2013, în modalitatea descrisă mai sus, a primit, în mai multe tranșe, de la SC Plus Confort SRL prin intermediul SC Bogmar Pro Design SRL suma de 2.146.270, 49 lei, în schimbul decontării la timp a lucrărilor efectuate, aferente contractului respectiv", se arată în rechizitoriu.

Suma de 2.146.270, 49 lei a fost folosită din dispoziția lui Darius Vâlcov în folosul propriu al SC Bogmar, societate administrată în fapt de inculpat și controlată prin interpuși care au calitatea de martori în cauză, însă cea mai mare parte a banilor a fost utilizată pentru achiziționarea de materiale de construcție, obiecte de mobilier, plata unor furnizori în legătură cu lucrările de renovare și modernizare a hotelului City din Slatina și restaurantului administrat de SC City Hotel&Lounge SRL, firmă controlată și administrată în fapt tot de fostul ministru al Finanțelor, mai susțin procurorii.

DNA precizează că, în decembrie 2011, una dintre societățile controlate de Darius Vâlcov a închiriat de la Fundația pentru Tineret Olt spațiile situate în Casa Tineretului Slatina, printre care un complex hotelier compus dintr-un hotel, restaurant, bucătărie, locuri de parcare etc. și o discotecă cu anexe, hotel care ulterior a fost denumit "City Hotel" și care urma să fie renovat și modernizat.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov, la data faptelor primar al municipiului Slatina și ulterior senator, pentru luare de mită — două infracțiuni — și trafic de influență, în cel de-al doilea dosar.

El este acuzat de DNA că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri — denunțător în cauză — aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie — 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva firmă, printr-o alta intermediară, peste 2,1 milioane lei. Banii au fost pretinși pentru ca denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

"Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA. În aceeași manieră a procedat inculpatul și în cazul unui alt contract încheiat de instituția publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al orașului Slatina, prețul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA", se arată într-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES. AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!