Aproape jumătate dintre angajaţii români s-au simţit hărţuiţi sexual la serviciu (sondaj)

Aproape jumătate dintre angajaţii români s-au simţit hărţuiţi sexual la serviciu (sondaj)

Aproape jumătate (44%) dintre angajaţii români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă cel puţin o dată de-a lungul carierei, iar nu mai puţin de 86% dintre persoanele care s-au aflat în această situaţie sunt femei, relevă datele unui sondaj efectuat de o platformă de recrutare online, dat miercuri publicităţii.

Patru din cinci persoane afectate (80%) nu au raportat incidentele colegilor sau superiorilor, preferând să suporte hărţuirea sau să plece din companie, dezvăluie sondajul.

Majoritatea celor care spun că s-au simţit hărţuiţi sexual la job sunt femei (86%), iar 56% susţin că au trecut printr-o astfel de situaţie de cel puţin trei ori, în timp ce aproximativ 12% spun că li se întâmplă constant.

Potrivit sondajului realizat de BestJobs, cazurile de hărţuire sexuală sunt rareori raportate: numai 21,2% dintre persoanele hărţuite spun că s-au plâns colegilor sau superiorilor, iar alţi 20% au preferat să ascundă şi să suporte situaţia. Pe de altă parte, trei din cinci victime spun că au avut o confruntare directă cu persoana vinovată. Ca urmare, pentru aproape 40% din persoane hărţuirea a încetat, însă mai mult de trei din zece persoane susţin că, din contră, confruntarea a agravat lucrurile, în timp ce pentru restul nu a adus nicio schimbare.

Aproape 59% dintre cei hărţuiţi sexual de cineva din echipă au ales să părăsească ulterior locul de muncă. O posibilă explicaţie ar fi că, în jumătate din cazuri, responsabil de hărţuire a fost chiar managerul sau superiorul direct, iar pentru 34,5% dintre respondenţii care au răspuns afirmativ comportamentul neadecvat a venit din partea unui director din conducerea executivă a companiei, se menţionează în sondaj.

De asemenea, angajaţii s-au simţit hărţuiţi de către un coleg aflat pe o poziţie similară în companie (38,3% dintre respondenţii care au răspuns afirmativ), de un client (16%) sau un furnizor (5%).

Pentru jumătate dintre cei care nu au raportat incidentul, argumentul principal pentru a decide să ascundă situaţia a fost că nu aveau dovezi, fiind vorba de cuvântul lor împotriva cuvântului celuilalt, în timp ce o treime dintre ei nu doreau să fie percepuţi ca angajaţi-problemă, restul de 17% temându-se să nu îşi piardă jobul.

Cei care au ales să raporteze totuşi incidentul au reclamat situaţia superiorului lor direct, şefului direct al agresorului, departamentului de HR sau departamentului legal. În schimb, mulţi dintre cei care au decis să facă problema cunoscută la nivelul companiei au suportat consecinţe: fie au fost ocoliţi de colegi (28,5%), au fost certaţi de şefi (12%) sau chiar au fost daţi afară din companie (14,2%). Doar una din cinci persoane a primit susţinere atât din partea colegilor, cât şi a şefilor. În 38% dintre situaţii, hărţuirea a încetat după ce cazul a fost reclamat, însă vinovatul şi-a păstrat jobul în companie. Doar în 5% dintre cazuri hărţuitorul a fost dat afară, se menţionează în sondajul publicat de BestJobs. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…