Aproape jumătate dintre angajați au o percepție pozitivă asupra schemei de salarizare; beneficiile salariale sunt parte a motivării (studiu)
Cei mai mulți dintre angajații români își percep nivelul de salarizare drept bun și foarte bun (44%), în timp ce 26% îl caracterizează drept slab și foarte slab, considerând beneficiile salariale o parte importantă a motivării la locul de muncă, se arată într-un studiu remis joi AGERPRES.
În același timp, puțin peste jumătate dintre angajați (54%) consideră că promovările în cadrul organizației din care fac parte se realizează corect, iar 19% declară contrariul, conform unui studiu realizat de IRES și comandat de Up România.
Printre beneficiile cele mai dorite de participanții la această cercetare, se regăsesc asigurările medicale (88%), primele de sărbători (88%), tichetele de masă (79%) și tichetele cadou (77%).
În timp ce 62% dintre angajații români sunt satisfăcuți și foarte satisfăcuți de actualul loc de muncă iar 57% se declară optimiști și foarte optimiști cu privire la actuala slujba, numai 33% apreciază ca le-ar fi ușor să găsească un nou loc de muncă. În schimb, 42% dintre respondenți consideră ca acest lucru ar fi greu și foarte greu de realizat. Încrederea în găsirea cu ușurință a unui nou loc de muncă crește odată cu nivelul de educație, 41,5% dintre cei cu studii superioare și 44,1% dintre cei cu salarii nete peste 2.000 lei declară că le-ar fi ușor și foarte ușor să-și găsească o noua slujbă.
"Aceste date ne arată o realitate văzută din două perspective. Pe de o parte, există un optimism generalizat în rândul celor care au un loc de muncă și care prezintă grade mari de satisfacție. Un angajat care își percepe locul de muncă ca mulțumitor și satisfăcător, va fi mai implicat și mai productiv. Pe de altă parte, scepticismul mare legat de găsirea unui nou loc de muncă ne arată că acest optimism față de actualul loc de muncă este un optimism constrâns, urmare a percepției că piața muncii suferă de lipsa oportunităților", a spus Elena Pap, directorul general Up România.
Deși declară în proporție covârșitoare că munca lor este interesantă, provocatoare, motivantă (peste 60%), angajații intervievați în cadrul studiului IRES au tendința să regrete în primul rând colegii (35%), mai presus de activitatea propriu-zisă (26%) și salariul (19%).
Calitatea vieții la locul de muncă este o componentă esențială a satisfacției cu privire la serviciul actual. Pe o scală de la 1 la 10, angajații români își evaluează propria calitate a vieții la locul de muncă cu nota 7,5. Condițiile (fizice) de muncă adecvate (24%), nivelul mic de stres și existența activităților și spațiilor pentru relaxare (10%) și o bună comunicare sau colaborare între colegi (7%) constituie pentru respondenți principalele elemente definitorii ale unei bune calități a vieții la locul de muncă.
AGERPRES