Aproape cât PIB-ul țării gazdă/Filiala irlandeză a Microsoft a plătit, în 2020, zero taxe la un profit de 315 miliarde de dolari

Aproape cât PIB-ul țării gazdă/Filiala irlandeză a Microsoft a plătit, în 2020, zero taxe la un profit de 315 miliarde de dolari

Filiala irlandeză a Microsoft a realizat un profit de 315 miliarde de dolari anul trecut, dar nu a plătit nici un impozit pe profit, deoarece este „rezident” în scopuri fiscale în Insulele Bermude, informează The Guardian.

Potrivit sursei citate, compania Microsoft Round Island One a înregistrat anul trecut profituri egale cu aproape trei sferturi din întregul produs intern brut al Irlandei - în ciuda faptului că are zero angajaţi.

Filiala care colectează taxe de licenţă pentru utilizarea software-ului Microsoft protejat prin drepturi de autor din întreaga lume, a înregistrat un profit anual de 314,7 miliarde de dolari potrivit datelor depuse la Biroul de înregistrare a companiilor irlandeze.

Profiturile sale au crescut cu 10 miliarde de dolari în anul precedent şi se compară cu PIB-ul Irlandei în 2020, de 437 miliarde de dolari.

Microsoft Round Island One spune că „nu are alţi angajaţi decât directorii”. În declaraţia sa fiscală se arată: „Întrucât compania este rezidentă fiscal în Insulele Bermude, nu se impun taxe pe venit”. Bermuda nu percepe impozit pe profit.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat: „Microsoft operează şi investeşte în Irlanda de peste 35 de ani şi este un contribuabil, angajator şi contribuitor de lungă durată la economie. Structura noastră organizaţională şi fiscală reflectă afacerea noastră complexă globală. Suntem pe deplin în conformitate cu toate legile şi reglementările locale din ţările în care operăm.”

Paul Monaghan, director executiv al grupului campaniei de transparenţă fiscală Fair Tax Foundation, a declarat: „Agresiunea fiscală afişată de Microsoft şi facilitată de Irlanda este dincolo de orice credinţă.”

Dezvăluirea are loc în contextul în care liderii G7 sunt aproape de a ajunge la un acord privind impozitarea profitului multinaţionalelor, deschizând calea pentru un acord global. După ce Statele Unite au propus un impozit minim de 15% pe profitul companiilor valabil la nivel global, Franţa, Germania şi Italia au declarat că noua propunere este o bază bună pentru încheierea unui acord internaţional până în iulie. Iniţial, Statele Unite au propus un impozit minim de 21%.

Firmele de tehnologie gigant, cunoscute sub numele de Silicon Six - Microsoft, Amazon, Facebook, Google Alphabet, Netflix şi Apple - au fost acuzate că au plătit impozite cu 96 miliarde de dolari mai puţin în ultimul deceniu decât cifrele naţionale de impozitare pe care le citează în rapoartele financiare.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”