Aproape 40% dintre adulți fac sciatică. Cum poți să o faci mai puțin dureroasă dacă te numeri printre ei

Aproape 40% dintre adulți fac sciatică. Cum poți să o faci mai puțin dureroasă dacă te numeri printre ei

Durererile de spate care radiază şi de-a lungul altor zone ale corpului pot semnala prezenţa sciaticii . Cel mai adesea, aceste dureri sunt provocate de boli precum hernia de disc, stenoză de canal lombar, exces ponderal sau tumori.

Durerile de spate pot fi un semn al sciaticii. FOTO Shutterstock

Durerile de spate pot fi un semn al sciaticii. FOTO Shutterstock

Atunci când nervul sciatic este apăsat, apar tot felul de senzaţii nedorite, cum ar fi durerea, slăbiciunea, furnicăturile. Sciatica poate să dea dureri către fese, către gambe, ori către partea posterioară a coapsei. Astfel, durerile apar de-a lungul nervului sciatic, cel mai mare din organismul uman. Când durerea şi slăbiciunea apar la un singur genunchi este un semnal în acest sens pentru medic.

Sciatica afectează patru din zece adulți.

Este destul de probabil să vă regăsiți în aceste simptome, pentru că sciatica afectează patru din zece adulți. Potrivit Yahoo Life , această afecțiunea nervoasă dureroasă a fost căutată toamna aceasta mai mult decât în orice alt moment din istoria Google Trend.

„Sciatica apare atunci când nervul sciatic - cel mai mare nerv din corp, care începe în partea inferioară a spatelui - este iritat", a declarat pentru Yahoo Life Dr. Jennifer Caudle, profesor asociat la Rowan University.

În cele mai multe cazuri, nu este o problemă a nervului sciatic, ci a structurilor care contribuie la formarea acelui nerv, spune, pentru Yahoo Life, Dr. Brian Cole, chirurg ortoped la Englewood Spine Associates.

Potrivit Cleveland Clinic, aproape 40% dintre toți adulții vor avea sciatică, deși afecțiunea apare rar la cei sub 20 de ani, cu excepția cazului în care este legată de o accidentare.

Care sunt cauzele sciaticii?

Numită și disc rupt, alunecat sau bombat, sciatica poate fi provocată de uzura legată de vârstă a coloanei vertebrale inferioare, precum și de osteoartrită, explică dr. Jennifer Caudle, care enumeră și alte cauze comune, printre care pinteni osoși sau stenoza spinării.

Un factor de risc este și greutatea corporală în plus (fie că este cauzată de sarcină sau de obezitate), diabetul de tip 2, consumul de tutun și lipsa de activitate fizică sau de o leziune musculară sau osoasă anterioară.

Cum poți ușura durerea

Dacă durerea este ușoară sau moderată, nu trebuie să vă îngrijorați.

„Pentru unii oameni, sciatica se va rezolva de la sine", spune dr. Caudle. În aceste cazuri, e nevoie doar de odihnă.

Tratamentul timpuriu se concentrează pe atenuarea problemelor de inflamație și compresie, spune Cole, care recomandă inițierea terapiei fizice, împreună cu prescrierea de medicamente antiinflamatorii.

Durerea poate fi atenuată și prin aplicarea de pungi de gheață, urmată de căldură, cu ajutorul unei comprese calde, pe zona afectată, spune dr. Caudle.

Clinica Cleveland recomandă utilizarea compreselor reci timp de aproximativ 20 de minute la un moment dat, pe parcursul zilei, în primele 48 - 72 de ore, apoi trecerea la căldură în jurul celei de-a treia zile.

Rămânerea în pat în timpul zilei poate provoca dureri în alte părți ale corpului, potrivit AAOS. Este și motivul pentru care dr. Caudle sugerează să faceți exerciții ușoare de întindere.

Terapii alternative

Terapiile alternative, precum terapia prin masaj, acupunctura și îngrijirea chiropractică, pot, de asemenea, să ofere ușurare.

Dacă durerea nu se diminuează și mobilitatea nu se îmbunătățește după șase săptămâni, ar putea fi nevoie de investigații suplimentare prin teste imagistice ale coloanei vertebrale, cum ar fi radiografii sau un RMN.

Injecții spinale pot fi o soluție în unele cazuri, ele reprezentând o cale de administrare a medicamentelor antiinflamatorii într-o proporție mai mare într-o anumită zonă.

Mai bine de 90% dintre persoanele cu sciatică se simt mai bine în timp, fără a fi nevoie de o operație, potrivit AAOS.

În ultimă instanță se poate apela și la intervenție chirurgicală, o procedură prin care o parte sau întregul os vertebral este îndepărtat pentru a ușura presiunea asupra nervului respectiv.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!