Aproape 1.000 de arestări, după a patra noapte de violențe în Franța. Sindicatele de poliție amenință cu revolta VIDEO

Aproape 1.000 de arestări, după a patra noapte de violențe în Franța. Sindicatele de poliție amenință cu revolta VIDEO

Poliţia a efectuat 994 de arestări, o cifră record, în timpul unei a patra nopţi de violenţe, de o intensitate totuşi "mai mică" decât în noaptea precedentă, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne. Serviciile de informații l-au avertizat pe președintele francez că revoltele ar putea deveni din ce în ce mai "extinse" și ar putea continua în "următoarele nopți", potrivit Le Monde. Președintele partidului Republicanilor i-au cerut lui Macron să declare stare de urgență.

Protestatarii au incendiat autobuze și au jefuit magazine în a patra noapte de violențe FOTO EPA-EFE

Protestatarii au incendiat autobuze și au jefuit magazine în a patra noapte de violențe FOTO EPA-EFE

Revoltele din cauza brutalităţii poliţiei au lovit oraşele franceze vineri pentru a patra noapte la rând, în ciuda prezenţei masive a forţelor de securitate, închiderii liniilor de transport şi unui apel către părinţi al preşedintelui Emmanuel Macron să-şi ţină adolescenţii acasă.

Un dispozitiv de nu mai puţin de 45.000 de poliţişti, a făcut posibilă stăpânirea violenţelor în a patra noapte de revolte, dar bilanţul rămâne foarte ridicat. Sunt "79 de poliţişti şi jandarmi răniţi", aproximativ 1.350 de vehicule incendiate, 234 de clădiri arse sau degradate şi circa 2.560 de incendii au fost înregistrate pe drumurile publice, potrivit Ministerului de Interne.

Situaţia a fost mai calmă la Paris, dar potrivit media locale, au fost scene haotice în oraşele Lyon şi Marsilia, unde un supermarket a fost jefuit după un incendiu.

Tulburările declanşate de împuşcarea mortală marţi a unui tânăr şofer de 17 ani de către poliţie în timpul unui control în trafic au fost de asemenea raportate în teritoriile franceze de peste mări, inclusiv Guyana Franceză din America de Sud şi Insula Martinica din Caraibe.

Marsilia, al doilea oraş ca mărime din sudul Franţei, a cunoscut o noapte agitată, ceea ce l-a determinat pe ministrul de interne Gerard Darmanin să trimită acolo întăriri. Poliţia a raportat deja 88 de arestări în jurul orei 2.00 (0.00 GMT) de la începutul serii, grupuri de tineri adesea mascaţi şi "foarte mobile".

Sâmbătă dimineaţă, numărul arestărilor a fost aproape de 1.000, un nivel mai ridicat decât în nopţile precedente când poliţia a interpelat 900 de persoane.

Pentru a potoli violenţa, Darmanin a cerut oprirea serviciilor de autobuz la ora 21.00 şi de tramvai în toată ţara pana la noi ordine.

La Paris însă, metroul încă mai circula. Vânzarea de artificii, canistre de benzină şi produse inflamabile şi chimice va fi interzisă.

În oraşele mari precum Lyon, Marsilia şi Strasbourg, demonstraţiile şi evenimentele au fost interzise, a informat postul France Info.

Preşedintele a convocat vineri o şedinţă de urgenţă. Contrar a ceea ce unii se aşteptau, Macron nu a declarat stare de urgenţă, ci a făcut un apel către părinţi să-şi ţină copiii adolescenţi departe de participarea la protestele violente.

O treime dintre cei arestaţi joi seară erau foarte tineri, a spus vineri Macron.

Joi, procurorii au deschis o anchetă oficială pentru omor din culpă vizându-l pe poliţistul acuzat de împuşcarea fatală a adolescentului în Nanterre, o suburbie muncitorească din vestul Parisului. Ofiţerul este în arest, a declarat parchetul din Nanterre.

Băiatul urmează să fie înmormântat sâmbătă, a anunţat primarul din Nanterre, Patrick Jarry.

Uciderea adolescentului - surprinsă pe video şi sugerând că poliţistul nu era în pericol imediat - a declanşat indignare în Franţa şi a reînnoit acuzaţiile de violenţă excesivă a poliţiei, mai ales în cartierele mai sărace.

Imaginile cu maşini în flăcări şi cu participanţi la revoltă care se înfruntă cu poliţia în suburbiile Franţei amintesc de aceleaşi conflicte din anii trecuţi.

Politicienii francezi sunt bântuiţi de spectrul revoltelor din 2005 când trei săptămâni de revolte violente au zguduit naţiunea după moartea a doi tineri urmăriţi de poliţie, aminteşte DPA.

Apel la declararea stării de urgență

Eric Ciotti, șeful partidului Republicanii, a declarat că Franța „se află pe marginea prăpastiei' și că „trebuie să ducem un război nemilos împotriva violenței și să proclamăm starea de urgență în toate zonele afectate”, relatează Telegraph.

Serviciile de informații interne, potrivit ziarului francez Le Monde, l-au avertizat de asemenea pe președintele Emmanuel Macron că revoltele ar putea deveni din ce în ce mai 'extinse' și ar putea continua în 'următoarele nopți'.

Poliția franceză a declarat că se află în prezent 'în război' cu 'hoarde sălbatice', a relatat The Telegraph, după ce violențele au continuat pe parcursul serii.

Două dintre cele mai mari sindicate ale poliției din țară au amenințat cu o revoltă dacă Macron nu restabilește ordinea.

"Astăzi, poliția se află în luptă, deoarece suntem în război. Mâine vom fi în rezistență, iar guvernul ar trebui să fie conștient de acest lucru”, au transmis acestea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…