Apocalipsa din noiembrie. Cum explică specialiștii urgia de cod roșu: „Ne vine rândul să experimentăm o iarnă mai grea” VIDEO
Vijelia și ninsoarea de cod roșu au paralizat cinci județe din sud-estul României. Bilanțul: zeci de drumuri închise, sute de șoferi blocați, pacienți duși cu șenilata, porturi închise și zeci de mii de oameni în beznă.
Iarna a pus stăpânire pe sud estul României FOTO: CJ Galați
Pe litoral, două furtuni de cod roșu, într-o săptămână, din care cea de acum de grad 10 din 12 pe scara Beaufort, cu valuri de zece metri înălțime. Specialiștii vorbesc despre o „furtună de iarnă” neobișnuită, dar spun că e posibil să ne așteptăm la ierni mai grele.
Specialiștii vorbesc despre o „furtună de iarnă” neobișnuită. După o vreme caldă în ultimele săptămâni, sud-estul României se confruntă cu un val de temperaturi scăzute, cu acumulări masive de zăpadă și o masă de aer mult mai rece decât în mod normal.
De asemenea, meteorologii explică de ce litoralul s-a confruntat cu două furtuni de cod roșu, la o săptămână distanță una de cealaltă, fenomen care nu s-a mai întâlnit până acum în această zonă.
„S-a înregistrat o scădere bruscă a presiunii, în contextul evoluției în bazinul vestic al Mării Negre al unui ciclon și așa s-a ajuns la asemenea efecte. Cicloanele sunt fenomene obișnuite în Marea Neagră, se manifestă prin furtuni mari, însă nu neapărat de o asemenea intensitate”, a afirmat Mia Mirabela Stamate, șefa Serviciului Prognoze din cadrul Centrului Regional de Meteorologie Dobrogea, după Ciclonul Frederico, care a lovit cu putere județul Constanța: două de vânt și unul de ploaie torențială.
„Suntem pasibili să ne vină rândul… Să ne pregătim pentru asta”
Mai mult, specialiștii avertizează că după niște ierni mai blânde „suntem pasibili să ne vină rândul de a experimenta o iarnă mai grea”.
„Trebuie să recunoaștem că ne-am obișnuit cu niște ierni mai liniștite, ne uităm la televizor să îi vedem pe alții sub zăpezi, au fost New-York, Londra, cu ani în urmă, Alpii. Acum este posibil să vină și rândul nostru. Acum experimentăm două furtuni la un interval destul de mic, de o săptămână”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în științe.
Potrivit acestuia, sunt schimbări climatice care generează niște curenți circulari neomogeni, iar acest lucru face ca undeva niște „limbi ale acestor circulații de aer” rece și umed cu presiune foarte mare din zonele nordice să coboare în latitudine foarte mult și în perioade în care nu apăreau în mod obișnuit.
„Din acest motiv avem aceste două furtuni la un interval foarte scurt. Suntem pasibili să ne vină rândul de a experimenta o iarnă mai grea. Să ne pregătim pentru asta, să ne pregătim comunicațiile”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în științe.
Județe cu drumuri închise, fără apă și energie
Furtuna de cod roșu a lovit cu furie litoralul românesc. Urgia s-a văzut apocaliptic atât pe mare, cât și pe uscat. Pe mare, conform reprezentanților Port Control din cadrul Autorității Navale Române, furtuna a atins gradul 10, adică aproape de maxim pe scala Beaufort care este între 1 și 12.
Vântul a bătut în rafală și cu 110 kilometri la ora, iar valurile s-au ridicat la zece metri înălțime, au depășit cu furie digurile, iar cel puțin trei ambarcațiuni mici din Portul Tomis s-au scufundat, deși se aflau ancorate în bazin și protejate de un dig. Porturile au fost închise încă de sâmbătă de la prânz, imediat după ce vremea și-a schimbat față.
Comparativ cu anul 2022, când județul Constanța nu a avut niciun episod de vreme severă, ci, dimpotrivă, în luna decembrie s-au înregistrat și 18 grade Celsius, anul acesta, la final de noiembrie, iarna și-a intrat în drepturi cu furie.
Viscolul a făcut prăpăd în județul Constanța, unde toate drumurile naționale și județene au fost închise circulației. 65 de localități din județ au rămas fără energie electrică, 33 localități au rămas fără apă și zeci de mașini, blocate în zăpadă.
Codul roșu a cuprins și județul Tulcea. Toate drumurile din Dobrogea au fost închise, dar și Autostrada A2 și Podul peste Dunăre de la Brăila. De asemenea, cursa de călători Sulina-Tulcea, trecerea Dunării cu bacul între municipiu şi suburbia Tudor Vladimirescu şi cea dintre localităţile Isaccea, judeţul Tulcea, şi Orlivka, regiunea Odesa, Ucraina, au fost suspendate duminică, din cauza viscolului.
Trenuri cu sute de călători, oprite în gări
În județul Brăila, toate drumurile naționale și județene au fost închise. 105 de localități au rămas fără energie electrică, zeci de copaci au fost smulși din pământ, trenuri cu 260 de călători, oprite în gări, iar toate școlile au fost închise.
Probleme mari și în județul Buzău, unde șoselele au fost măturate de curenți puternici de aer, care viscolesc zăpada și o depun pe carosabil. Mai multe mașini au rămas blocate în nămeți, după ce șoferii s-au văzut în imposibilitatea de a înainta din cauza viscolului. Alții, din cauza vizibilității reduse, au ieșit cu autoturismele în afara părții carosabile.
Un microbuz și un autoturism au rămas blocate pe DJ 203A, între localitățile Ghergheasa și Sălcioara. Oamenii prinși în nămeți au primit ajutorul Primăriei Ghergheasa. Pe DJ 203E, între Padina și Cocora, un autoturism în care se aflau trei adulți și doi copii, din Ialomița, a rămas blocat pe un segment nemodernizat al șoselei. Din fericire, aceștia au fost ajutați de reprezentanții Primăriei Padina care au intervenit rapid cu utilaje.
În localitatea Puiești, utilajele de deszăpezire au intervenit la orele prânzului pentru a repune pe traseu un microbuz de călători al societății de transport public din Râmnicu Sărat. Pe carosabil s-a format strat de gheață și mai multe mașini au așteptat câteva zeci de minute reluarea traficului.
Toate școlile închise în județul Galați
Vremea rea nu a ocolit nici județul Galați, unde rafalele de vânt și ninsoarea abundentă au blocat toate drumurile naționale. Zeci de mii de oameni au rămas fără curent electric, iar toate școlile din județul Galați vor fi închise luni. Orele vor fi recuperate în funcție de cum va stabili Inspectoratul Școlar Județean Galați, au anunțat autoritățile,
Doi pacienţi care reprezentau urgenţe medicale, un copil cu vărsături şi un adult cu fractură, au fost transportaţi la spital cu şenilatele.
„Au fost semnalate două cazuri medicale -Bălăşeşti (adult cu fractură) şi Smulţi (copil cu vărsături)- şi au fost direcţionate două şenilate pentru transportul pacienţilor spre unităţile medicale”, potrivit Prefecturii Galaţi.
Tot Prefectura Galaţi a anunțat că, din cauza condiţiilor meteo, Trenul 1574 Galaţi-Bucureşti, cu plecare la ora 14,30, a fost anulat, fiind înregistrate peste 100 de apeluri la 112 care semnalau copaci sau crengi căzute pe carosabil sau pe maşini.
Vântul, care atinge la rafală și 90km/h, a spulberat puternic zăpada de pe câmp. Pe unele tronsoane de drum județean s-au format troiene de peste jumătate de metru.
„S-a intervenit cu utilaje de deszăpezire pentru rezolvarea cazurilor medicale de la Buciumeni, Smulți și Ciureștii Vechi. Au fost scoase din zăpadă mai multe mașini blocate între Costache Negri și Pechea, iar acum intervenim pentru scoaterea celor blocați între Frumușița și Scânteiești, precum și a mașinilor înzăpezite în zona localității Bălășești, unde acționează deja mai multe utilaje de deszăpezire”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Când scăpăm de efectele ciclonului mediteranean
Veștile bune întârzie să apară, spune directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Potrivit acesteia, fenomenele meteorologice înregistrate în această perioadă „vor fi în diminuare”, dar vremea rămâne una de iarnă, cu temperaturi scăzute.
Astfel, maximele vor fi cuprinse între -5 și 3 grade Celsius, iar minimele vor fi și mai coborâte. Un alt fenomen caracteristic pentru următoarele zile este poleiul, pentru că, de marți, vor reîncepe precipitațiile, alături de temperaturile scăzute.
„Ce va fi de interes, regimul de temperaturi cu valori maxime foarte coborâte. Maxime de minus 5 până la cel mult 2… 3 grade Celsius, dar minime foarte coborâte, iar luni ne aşteptăm ca ameliorarea să fie foarte semnificativă, însă fenomenul de polei să pună probleme. De marţi ne aşteptăm din nou ca precipitaţiile să fie de interes în toată ţara, mai ales la munte şi în zonele submontane, ninsori, în restul ţării, posibile precipitaţii mixte”, a anunţat directoarea ANM.
Sursa: adevarul.ro